Politie ontmantelt Belgisch netwerk van internetpiraten

Politie ontmantelt Belgisch netwerk van internetpiraten

Politie ontmantelt Belgisch netwerk van internetpiraten

Print
Agenten van de Computer Crime Unit van de Federale Gerechtelijke Politie Brussel hebben een groep Internetpiraten ontmaskerd. Ze plaatsten illegale films, series en albums van voornamelijk Belgische auteurs op het Internet.

Politieonderzoek heeft geleid tot meerdere huiszoekingen bij de kopstukken van de organisatie en hun meest actieve uploaders.

Het ging om leden van een zogenaamde “release groep”. Dit zijn georganiseerde groepen piraten die als doel hebben zo snel mogelijk nieuwe films, series, muziekalbums, video games en software te bemachtigen. Bij voorkeur vóór de officiële release. Vervolgens worden deze illegale bestanden verdeeld onder hun leden en daarna op het Internet verspreid via nieuwsgroepen, peer-to-peer netwerken, websites en fora.

Twee sites en aparte server

De Belgian Anti-piracy Federation (BAF) voerde al sinds begin 2008 onderzoek naar de interne werking en de voornaamste leden van deze groep. Vervolgens legde de organisatie klacht in dienen bij de bevoegde politiedienst.

Op de piratenwebsite stonden naast de laatste nieuwe Amerikaanse films, series en albums, vooral ook lokale content. Albums van artiesten als Zornik, Regi en dEUS, live-optredens van Milk Inc. en films als Ben X, Vermist, Firmin en Man zkt Vrouw. De groep had ook nog een tweede website, waar dan weer enkel links naar muziekalbums gedeeld werden.

Digitale televisie

Tevens beschikten ze over een aparte server waar men de allerlaatste afleveringen van series als Sara, Matroesjka’s en Flikken kon downloaden. Ook televisieprogramma’s als Boer zkt Vrouw, De Pfaffs, De Rode Loper en FC Nerds waren beschikbaar, soms nog vóór de afleveringen op TV uitgezonden werden. Deze werden bekomen via de “video on demand” diensten van de Belgische TV-zenders.

.

Nu in het nieuws