Minister Vanackere maakt komaf met wachtlijsten in Antwerpen

Minister Vanackere maakt komaf met wachtlijsten in Antwerpen

Minister Vanackere maakt komaf met wachtlijsten in Antwerpen

Print
Antwerpen - De Vlaamse regering investeert dit jaar 12 miljoen euro extra in het wegwerken van de wachtlijsten in de gehandicaptensector. De provincie Antwerpen kaapt daar bijna de helft van weg (5,7 miljoen euro), omdat de nood en de wachtlijsten hier het grootst zijn.

In totaal komen er verspreid over de provincie 74 nieuwe opvangplaatsen voor zwaar zorgbehoevenden en nog eens 138 plaatsen voor begeleid wonen en thuisbegeleidingsdiensten. Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere wil het geld in de eerste plaats inzetten om tegemoet te komen aan de dringendste zorgvragen zoals de opvang van mensen met niet-aangeboren hersenletsels.

Nieuwbouw

Dit is goed nieuws voor De Mick in Brasschaat. De rust- en verzorgingsinstelling krijgt van Vlaams minister van Welzijn Vanackere (CD&V) 24 nieuwe plaatsen toegewezen voor de opvang van zwaar zorgbehoevenden.

De 24 nieuwe plaatsen, waarvoor De Mick nu een complete nieuwbouw optrekt, zijn bestemd voor de opvang van mensen met niet aangeboren hersenletsels, zoals MS-patiënten of mensen die na verkeersongevallen of een beroerte in coma belandden.

Noodzaak

“De nood aan dit soort opvang is hier enorm groot”, zegt directeur Ludo Van Kets. “Op onze afdeling neurologie worden wij continu geconfronteerd met patiënten die na zes maanden ziekenhuis weer naar huis moeten, terwijl ze nog zwaar zorgbehoevend zijn. Mensen van 50 met hersenletsel kunnen moeilijk terecht in een rustoord, waar de gemiddelde leeftijd 85 bedraagt.”

“Terugkeren naar huis is meestal ook niet haalbaar. Omdat ziekenhuizen worden bestraft als ze zulke patiënten te lang laten liggen, worden veel mensen daardoor ’roulatie-patiënt’. Dat betekent dat ze als het ware met hun hebben en houden rondreizen tussen de ziekenhuizen, om te voorkomen dat ze het aantal ligdagen per ziekenhuis overschrijden. Compleet absurd.”

Vrije Vlinder

De nieuwe afdeling, die tegen oktober de deuren moet openen, krijgt de naam ’Vrije Vlinder’. “Omdat de mensen hier verlost raken van het strakke ziekenhuisregime en meer op hun eigen ritme mogen gaan leven. Zo goed als alle plaatsen zijn al ingenomen en er is al een wachtlijst. We plannen op termijn wel een uitbreiding naar 40 opvangplaatsen.”


Lees hier ook '21-jarige gehandicapte op straat', het verhaal van een moeder over het gebrek aan opvang voor haar gehandicapte zoon.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio