Koningin Paola is op dieet, kok Couttenye bereidt enkel vis

Gistermiddag bezocht koningin Paola de 28ste editie van de Poëziezomer in het West-Vlaamse Watou, waar verzen met beeldende kunst rijmen. Kok Stefaan Couttenye mocht voor de koningin een vislunch bereiden, met voorwaarden. Want “de koningin regiemt”.

Wat dacht u van een slaatje met gebakken tongreepjes en mango met yoghurtdressing met Watou’s witbier vooraf, gevolgd door drie keer tarbot in Sint-Bernardustripel: gestoomd op Provençaalse wijze, gegrild met kaviaar van aubergines, gebakken met puree van jonge groenten.

Dat op de hielen gezeten door een fris biersoepje met rood fruit en yoghurtsorbert en om af te ronden mokka met versnaperingen? Koningin Paola at het gistermiddag in restaurant ‘t Hommelhof aan het Hugo Clausplein, officieel Watouplein 17, in Watou.

Uitsluitend vis

De bijpassende Champagne Drapier en de bijbehorende wijn: Graves Château Pont de Brion zijn aan haar voorbijgegaan. De koningin dieet. Chef-kok Stefaan Couttenye kreeg als opdracht van het hof om licht te koken. “Uitsluitend vis, geen schelp- of schaaldieren. Verder geen beperkingen.”

Alles is glad verlopen, de koningin was tevreden, maar zenuwachtig was-ie wel. “De dag ervoor heb ik geen service meegedraaid. Ik was niet in mijn gewone doen. Het moest extra in orde zijn." "Ik zei lachend tegen mijn vrouw: ‘Ze zou elk jaar moeten komen, dan wordt hier jaarlijks grote kuis gehouden en geschilderd.’”

"Martens was een alleseter"

Couttenye is niet aan zijn proefstuk toe met koken voor hoge omes. Tijdens zijn legerdienst al werkte hij zich dagelijks uit de naad voor Wilfried Martens, woonde zelfs in diens ambtswoning.

“Martens was een alleseter. Niet kieskeurig. Van gastronomie tot rode kool.”

Kok Couttenye ontmoette Albert en Paola al eerder. “Na zeven keer overhandigen van de eerste hopscheuten aan het Koninklijke Paleis, komt de koning zelf.”

Nu in het nieuws