Moerbeke helpt zusterdorp

Burgemeester Filip Marin (Open Vld) vertoeft sinds zondag in het Roemeense dorpje Virtop om er met privaat geld een landbouwproject op te starten.

jvandermosten

Net als een tiental andere dorpsgenoten heeft ook Filip Marin zijn hart verloren in het Roemeense dorpje Virtop. Eenmaal is hij meegereisd met het Moerbeekse adoptiecomité. Dat leidde tot een verzustering tussen Moerbeke en Virtop. Sindsdien overbrugde hij al meermaals de 2.500 kilometer tussen beide gemeentes.

Landbouwprojecten

Hij toonde zijn collegaburgemeester de weg naar Europese subsidies en startte met het aanleggen van waterleiding. Ditmaal is hij met privaat geld naar het dorpje gereisd om er landbouwgronden op te kopen. Daarna wil hij met de plaatselijke boeren afspraken maken om gewassen te telen.

“Hoofdzakelijk graan en tarwe maar ook een beperkte hoeveelheid koolzaad, die we zullen gebruiken om er biodiesel van te maken voor de landbouwmachines’, legt Marin zijn project uit.

Startkapitaal

“Virtop telt 1.800 inwoners, maar beschikt over veel landbouwgronden die nauwelijks worden benut. Ik heb een startkapitaal verzameld om in de landbouw te investeren. Via Europese subsidies kunnen we dat project verder uitbouwen”, vertelt Marin.

Eerder investeerde hij al in enkele appartementen. Hij financiert ook de studies van een zigeunermeisje.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio