De Wever: "Straks staat er een gek met een mes voor de deur"

”Als er één familie is die geprobeerd heeft een onverbloemd, objectief historisch verhaal te schrijven over de collaboratie in Vlaanderen dan is het toch de míjne wel zeker? En dan worden mijn broer en ik negationisten genoemd... Ik vind dit onvoorstelbaar. Hoe moet dit eindigen?” Dat vraagt Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, zich af.

wverhaert

In het editoriaal van de krant Le Soir wordt hij dinsdag een negationist genoemd, iemand die de holocaust ontkent. De krant schaart zich daarmee achter een beschuldiging van de auteur Pierre Mertens die Bart De Wever vorig jaar als een “negationistische leider” bestempelde. De Wever heeft in december klacht ingediend tegen Mertens.

Waarom noemt Mertens u een negationist? Bart De Wever: “Dat moet u hém vragen. Maar het verhaal is ontstaan in oktober vorig jaar, toen ik de excuses van het Antwerps stadsbestuur aan de Joodse gemeenschap ‘rijkelijk laat en gratuit’ noemde. Ik weet dat dit toen het verkeerde moment was om een debat aan te trekken dat in internationale middens tussen historici woedt. Dat geef ik grif toe. Maar een negationist? Dat is belachelijk.”

Voor alle duidelijkheid, u ontkent de holocaust niet? “Ik vind die vraag op zich al een belediging. Uitgerekend míjn familie heeft alle moeite gedaan om een objectief, historisch gefundeerd verhaal te schrijven over de collaboratie in Vlaanderen. De zwarte bladzijden uit de Vlaamse Beweging onverbloemd beschreven. Het resultaat is dat niet alleen ik, maar ook mijn broer als negationisten worden bestempeld. Onlangs nog in het blad Pan. Ik heb er geen woorden voor.”

Dient u klacht in tegen Le Soir? “Neen. Ik heb destijds klacht ingediend tegen Mertens omdat ik mezelf een grens had gesteld: ze mogen schrijven over mij wat ze willen, maar ze mogen me niet criminaliseren.”

“Mertens heeft die grens overschreden door mij te vergelijken met Hitler, de nazi’s en het negationisme. Dat is van dezelfde orde als iemand van pedofilie beschuldigen.”

“Tegen Le Soir ga ik geen klacht indienen. Wat haalt het uit? Er is geen beginnen aan, als men mij nu ook al in de editorialen criminaliseert.

Ik heb trouwens mijn punt kunnen maken. De Vlaamse media hebben uitvoerig bericht over mijn klacht bij het Centrum voor Racismebestrijding, en nu over dit. Dat volstaat voor mij. Zo kan de Vlaming vaststellen wat voor een krant dit is.”

Wat heeft die krant tegen u? “Moet u hén vragen. Waar halen ze het om mij te linken aan de boekverbrandingen in de jaren ’30? Terwijl ik jaren aan een Vlaamse universiteit heb kunnen werken, terwijl ik columns kan schrijven in De Morgen, dé krant van progressief Vlaanderen, terwijl Franstalige politici met mij onderhandelen? Zijn die dan allemaal gek geworden?” “Het is trouwens niet alleen Le Soir dat mij demoniseert. Vorige week prijkte ik op de cover van Télémoustique onder de titel: Les Flamands pètent les plombs (De Vlamingen gaan door het lint, nvdr.) Ik ben op dit ogenblik duivel nummer één in Wallonië.”

Hoe gaat dit eindigen? “Goede vraag. Ik ben niet vlug bang, maar soms vraag ik mij wel af of ik mij zorgen moet maken. Sommigen in mijn directe omgeving hebben schrik dat er binnenkort een of andere gek met een mes voor de deur staat.”

MEER OVER Bart De Wever

Nu in het nieuws