Vakbonden betalen actiedag GM Antwerpen

De vakbonden van General Motors zullen dan toch opdraaien voor de werkonderbreking van vorige week in de Antwerpse fabriek. Dat beslisten ze echter pas na een mislukte verzoeningsvergadering bij werkgeversfederatie Agoria.

Bij General Motors werd vorige week de band een tijdlang stilgelegd om te protesteren tegen de toegenomen werkdruk. De werknemers namen het niet dat ze nog slechts 123 seconden kregen voor een handeling, tegenover 128 tot dan toe.

De werkonderbreking leidde tot succes. De directie zwakte haar beslissing af. De werknemers krijgen nu 126 seconden voor een handeling.

Na afloop kwam er evenwel discussie over wie het personeel tijdens de actie zou betalen. Volgens de vakbonden hadden zij de actie niet onmiddellijk erkend.

De directie wou echter alleen de echt gepresteerde uren vergoeden. De verzoeningsvergadering, die beide partijen dinsdag hadden, leverde geen resultaat op. Beide partijen bleven bij hun stelling.

Geen escalatie

“Wij hadden een eerbaar compromis op tafel gelegd, maar de directie stemde hier niet mee in." "Maar we gaan echter niet door We gaan onze verantwoordelijkheid opnemen en zullen de stakingsuren nu zelf betalen. We wensen geen escalatie en willen geen argumenten geven aan krachten binnen GM, die de fabriek in Antwerpen in een slecht daglicht willen stellen”, zei Rudi Kennis van de socialistische vakbond na afloop.

Door de slechte resultaten van het Amerikaanse moederconcern wordt verwacht dat de organisatie opnieuw gaat saneren. Iedereen is daardoor bevreesd voor een nieuwe hakbijl.

Nu in het nieuws