Kinderen maken kriebels

In het bezoekerscentrum Molsbroek krijgen kinderen een bijzondere activiteit voorgeschoteld. Ze werken er aan een tentoonstelling over insecten en andere kleine diertjes.

Een groep van veertien kinderen tussen 7 en 12 jaar oud bestudeert een week lang spinnen, bijen, wormen en andere glibberige diertjes om er een tentoonstelling over te maken. “We hebben niet veel reclame moeten maken, de cursus was snel volzet. Dat was ook zo bij de roofvogelcursus”, weet Jozefien Schaffler van de vzw Durme. “Er is een toenemende interesse voor alles wat met natuur te maken heeft. We zijn de cursus begonnen met een bezoek aan de insectentuin. Daar hebben de kinderen diertjes gevangen en in glazen potjes gestopt. Er zaten bijtjes tussen, pissebedden, kevertjes, een heel mooie libel en een bidsprinkhaan”, overloopt de educatief medewerkster de vangst.

Observeren

“De volgende stap was het natekenen van de diertjes. Dat is een goede oefening bij het observeren. De kinderen zoeken uit hoeveel pootjes er zijn en wat de verhoudingen zijn tussen kop en poten. Tussendoor zoeken ze ook informatie over de levenswijze van de diertjes en vergelijken ze die met de afbeeldingen. Daarna laten we de diertjes terug vrij. De volgende dagen werken we met klei. Tussendoor is er ook tijd voor passende spelletjes zoals spin en lieveheersbeestjes”, vertelt Schaffler.

Het resultaat van al dat observeren en opzoekingswerk over de wriemelende en glibberige diertjes is de hele zomer te zien in de tentoonstellingszaal van het bezoekerscentrum. Naast de kunstwerkjes komen bordjes met de opgezochte informatie. Daarmee wordt het educatieve karakter niet vergeten. De kriebelige expo opent op zondag 13 juli.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio