Vakbonden in de clinch met Rode Kruis

De vakbonden hebben dinsdag actie gevoerd tegen het ontslag van twee ambulanciers bij het Rode Kruis. Volgens de vakbonden zijn de personeelsleden ontslagen omdat ze te veel kritiek hadden geuit, volgens het Rode Kruis kwamen ze te laat op het werk.

Met stickers en pamfletten voerden een vijftiental leden van de socialistische vakbond ABVV dinsdagochtend actie aan de Grote Markt van Sint-Niklaas. De vakbond neemt het niet dat twee ambulanciers van het Rode Kruis van Sint-Niklaas werden ontslagen. Het gaat om een vakbondsafgevaardigde en een gewone werknemer. Volgens het ABVV zouden de ambulanciers kritiek hebben geuit op de fusie van de twee spoeddiensten in Sint-Niklaas. Volgens het Rode Kruis zouden de personeelsleden al vier keer te laat zijn gekomen op het werk.

Drogreden

”Een drogreden”, zegt Kristien Merckx van BBTK-ABVV. ”De echte reden is dat de uurroosters en dus ook de arbeidstijd van de ambulancediensten op elkaar moeten worden afgestemd omdat er een samenwerkingsverband is. Het gaat hier over een werkdag van 12 uren, ondanks het wettelijke verbod op uurroosters van 12 uren per dag. Wie dwars ligt, moet buiten. Het is jammer dat het geld dat door zoveel vrijwilligers van het Rode Kruis via een stickerverkoop wordt bijeengebracht, gebruikt wordt om medewerkers via dure procedures aan de deur te zetten.”

Arbeidsrechtbank

Bij het Rode Kruis is men karig met commentaar. ”Vorige maand heeft een medewerker, die ook syndicaal afgevaardigde was, zijn ontslag gekregen om dwingende redenen”, zegt personeelsdirecteur Marc Biesemans. ”Dit ontslag wordt een procedure voor de arbeidsrechtbank. Ik kan alleen zeggen dat de reden voor het ontslag niets te maken heeft met kritiek op de werking. Tot de zaak ingeleid is bij de rechtbank, kan ik hierover geen verdere verklaringen afleggen.”

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Jobs in de regio