Camera's moeten vandalen afschrikken

Camera's moeten vandalen afschrikken

Camera's moeten vandalen afschrikken

Kruibeke - De gemeente Kruibeke voert de strijd tegen vandalisme op. De gemeenteraad besliste maandagavond om de plaatsing van beveiligingscamera’s te laten onderzoeken. De studie kost 5.785 euro. Waar de camera’s precies komen, staat nog niet vast.

Vandalen gaan steeds driester tekeer in Kruibeke. De voorbije maand werden het grafmakershuisje en verscheidene graven op het kerkhof beklad met graffiti. ”Het cijfer ’9150’ kwam bij dat geval van graffitispuiten geregeld terug”, zegt burgemeester Antoine Denert (DENERT). ”Op basis van eerdere voorvallen dachten we daarmee een spoor naar de dader te hebben, maar dat bleek vals. We moeten het onderzoek opnieuw beginnen.”

De gemeente wil nu beveiligingscamera’s plaatsen. ”Als ik kijk naar de omliggende gemeenten, dan is Kruibeke de laatste in de rij”, zegt Antoine Denert. ”Wij willen de vandalismegevoelige plaatsen observeren en eventuele bewijzen verzamelen. Daarmee willen we het veiligheidsgevoel van onze inwoners verhogen. Toch zijn de camera’s preventief bedoeld. Het is in eerste instantie niet de bedoeling dat de beveiligingscamera’s daders registreren, maar wel dat ze vandalisme voorkomen.”

Locaties

Waar de camera’s precies worden geplaatst, zal later nog door de gemeenteraad worden bepaald. ”De Brouwerij op het Onze-Lieve-Vrouwplein zal daar zeker bij zijn”, zegt burgemeester Antoine Denert. ”Verder denk ik dat camera’s ook nuttig zijn in het park in de Kerckhoek. In Bazel denken we vooral aan de pastorijen. De camera aan de sporthal is aan vervanging toe. Een persoon die er voorbij loopt, is op de huidige beelden amper te zien.”

Of de camera’s de beelden naar een centraal beeldscherm zullen sturen, is nog niet zeker. ”De camera’s komen waarschijnlijk allemaal op plaatsen waar gemeentegebouwen staan”, zegt Antoine Denert. ”Daardoor bestaat de mogelijkheid om met alleenstaande opstellingen te werken, maar de studie moet uitwijzen wat voor ons het beste systeem is.”

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio