Alvatsite blijkt gevaarlijk stort

De werkzaamheden voor de sanering van de Alvat-site in de wijk Briel zijn stilgelegd. Ovam begon er in juni met het saneren van de zwaar vervuilde bodem, maar de vervuiling is nog veel zwaarder dan verwacht.

”In de eerste fase zou Ovam zo’n 3.000 tientonners met vervuild zand moeten afvoeren om te reinigen”, vertelt burgemeester Tom Van Herreweghe (NCD). ”Toen de kraanman twee scheppen zand had afgegraven, werd hij plots ziek. Blijkbaar gaat het niet om vervuilde grond, maar om een afvalstort met resten van verf en olie.”

Volksgezondheid

”De bedoeling was om er een woon-, recreatie- en natuurzone te maken. De ontdekking van deze vervuiling legt een enorme hypotheek op deze plannen.Als gemeentebestuur begrijpen we niet dat Ovam hier na twaalf jaar bodemonderzoek nooit iets van gemerkt heeft”, stelt de burgemeester. ”Al dit gevaarlijk afval moet verbrand worden, maar de verbrandingsoven heeft al laten weten dat er maximum honderd ton per dag aangevoerd mag worden. Het kan dus veel tijd in beslag nemen. Het kostenplaatje voor de eerste fase stijgt van 1,6 miljoen tot 4,6 miljoen.”

De burgemeester kreeg bevestiging dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Voor hoeveel vertraging deze pijnlijke ontdekking zal zorgen, durft de burgemeester nog niet in te schatten. ”We moeten onderzoeken of het nog verantwoord is om hier achteraf mensen te laten wonen”, besluit hij.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio