Raadslid vraagt onderzoek naar graf brigands

Raadslid Marc Hendrickx (CD&V/N-VA) ziet kansen in geplande archeologische opgravingen op het Sint-Romboutskerkhof om het graf van 41 brigands te lokaliseren. Vandaag herinnert een klein monument aan de ingang van de kathedraal aan de terechtstelling van deze opstandelingen ruim 200 jaar geleden.

Proefopgravingen door de Mechelse dienst archeologie op het Mechelse Sint-Romboutskerkhof, als voorbereiding op de aangekondigde bouw van een ondergrondse parking op het plein, maakten vorige week duidelijk dat de ondergrond er vermoedelijk al eeuwenlang onaangeroerd is. Dat bevestigde de Mechelse stadsarcheologe Liesbeth Troubleyn afgelopen weekend al in Gazet van Antwerpen, aan de hand van de vondst van een zestiental skeletten.

Dat moet volgens gemeenteraadslid Marc Hendrickx een reden zijn om op zoek te gaan naar het graf van 41 brigands die tijdens de Boerenkrijg aan de voet van de Sint-Romboutstoren zijn gefusilleerd en begraven. “Een klein monument herinnert wel aan die gebeurtenis, maar naar het werkelijke graf is nooit echt gezocht”, zegt Marc Hendrickx.

Indien het graf wordt gevonden, vraagt hij het stadsbestuur om dan op het heraangelegde plein ook een grafmonument te plaatsen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio