“De klokken hangen weer waar ze horen”

“De klokken hangen weer waar ze horen”

“De klokken hangen weer waar ze horen”

Lier - Het klokkenmonument aan de Gasthuisvest is dinsdagmorgen in ere hersteld. Gemeente-arbeiders hebben het kunstwerk onder het toeziend oog van ontwerper Jos Vloeberghs (65) teruggeplaatst. De laatste vijf jaar was de houten constructie ontkroond door het weghalen van de beiaardklokken.

De tuin van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans wordt sinds 1997 opgefleurd met een klokkenmonument. Dat moet de herinnering levendig houden aan de viering van het 75-jarige bestaan van de academie.

Zonder klokken

Indertijd werd een wedstrijd uitgeschreven en het ontwerp van de uitgeweken Lierenaar Jos Vloeberghs uit Emblem (Ranst) werd uitgekozen. “Ik was toen heel blij dat de klokken uit de Sint-Gummaruskerk in mijn houten constructie geplaatst werden. Maar vijf jaar geleden werden de klokken weggehaald omdat ze opnieuw naar de beiaard moesten. Sindsdien staat mijn monument hier wat zielloos te verkommeren. Veel mensen wisten al niet meer dat hier klokken thuishoren”, vertelt Vloeberghs.

Nieuwe klokken

De oude klokken, die in 1706 gegoten werden, zijn ondertussen gerestaureerd en een onderdeel van de beiaard in de Sint-Gummaruskerk. “Na lang aandringen hebben ze mij nu toch mijn zin gegeven en hangen er vijf nieuwe bronzen klokken in mijn kunstwerk. Het gaat om klokken uit 1976 die niet opnieuw werden gebruikt na de grondige restauratie in 2003 en 2004. Er zijn nog drie plaatsjes vrij om klokken bij te hangen. Hopelijk zal dat ooit nog gebeuren”, vertelt Vloeberghs.

De gemeente-arbeiders konden het grootste exemplaar met behulp van een kraan plaatsen. “De kroonjuwelen hangen weer waar ze horen”, reageert de kunstenaar tevreden. Binnenkort zal het houtwerk nog worden opgekuist en ontmost.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio