Bewoners begijnhof ontstemd na brandstichting

De bewoners van het begijnhof in Hoogstraten reageren geschokt op de brandstichting aan een voordeur van een huisje. “Dit had serieus uit de hand kunnen lopen”, zegt Walter Watjou. Omdat de brand een beschermd monument beschadigde, moet de herstelling een hele procedure doorlopen.

Walter Watjou woont met zijn vrouw in het huisje Sinte-Cecilia in het gezellige begijnhof van Hoogstraten. Zaterdagavond kwam een overbuur op zijn ruit kloppen omdat het brandde aan zijn voordeur.

“Ik heb de voordeur geopend en meteen weer dichtgedaan. De vlammen laaiden te hoog op”, vertelt Walter Watjou. “De overbuur kon de vlammen doven met een brandblusapparaat. Vermoedelijk was het een uit de hand gelopen grap van enkele kinderen. Ze staken een krant met daarin hondenpoep in brand. Ze zijn gaan lopen toen ze de impact van hun streken zagen.”

Schade

Het herstellen van de schade is een ander paar mouwen. Het historische begijnhof is opgenomen als Unesco-werelderfgoed en mag niet zomaar onder handen worden genomen. “De herstelling moet gebeuren in overleg met de dienst Monumenten en Landschappen. Een expert moet eerst langskomen”, vertelt Gust Lauryssen van Het Convent, de beheerder van het begijnhof.

“Gelukkig zijn we wel voor branden aan de buitenkant van de huisjes verzekerd. We zijn behoorlijk geschrokken. Het scheelde geen haar of het dak ging mee in de vlammen op."

Deurmat

Het vuur verteerde een rubberen deurmat aan de voordeur waardoor de vlammen hoog raakten. De groen geverfde voordeur raakte zwartgeblakerd. De onderkant van de deur is aangetast door het vuur. Ook een deel van de gevel liep averij op. “Ik woon hier al veertien jaar in het begijnhof, maar zoiets heb ik nog niet meegemaakt”, besluit Walter Watjou.

Het Convent heeft aan de wijkagent gevraagd om meer toezicht te houden. De politie hoopt de daders van de brandstichting te kunnen opsporen.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio