Financieën stuurt aangifte belastingen zelf terug

Financieën stuurt aangifte belastingen zelf terug

Financieën stuurt aangifte belastingen zelf terug

Print
Wommelgem - Door foutjes van beide partijen riskeert Erik Van Duytekom uit Wommelgem een boete voor het laattijdig indienen van zijn belastingaangifte. Hij bezorgde zelf zijn aangifte in het verkeerde kantoor, maar de dienst Financiën aan de Italiëlei in Antwerpen gaf de brief vervolgens ongefrankeerd weer mee aan De Post. Die leverde alles netjes af bij Van Duytekom thuis, maar toen moest de aangifte normaal al lang binnen zijn.
Te laat?

Erik Van Duytekom deed zijn aangifte op zondagavond 29 juni in de bus bij de dienst Financiën aan de Antwerpse Italiëlei. Tot zijn grote verbazing kreeg hij de brief afgelopen maandag weer terug via De Post, met de opmerking dat de enveloppe onvoldoende gefrankeerd was.

“Een ambtenaar vertelde aan de telefoon dat ik nu te laat ben en een boete van 50 tot 1.250 euro kan verwachten. Ik zou ook de verkeerde brievenbus hebben gebruikt. Wel, dat zal dan met duizenden anderen ook gebeurd zijn”, reageert Van Duytekom boos. ”Iedereen steekt zijn aangifte in deze bus, er is geen andere. Ik gebruik deze al jaren.”

Naar Wijnegem

Dinsdag trok hij weer naar de Italiëlei en kreeg hij enige opheldering: door zijn verhuizing van afgelopen jaar moet de brief nu naar de belastingdienst in Wijnegem. “Hoe kan een mens dat nu weten. Ik kijk toch niet naar dat adres?” reageert Van Duytekom.

Maar in plaats van de belastingaangifte door te sturen naar het juiste kantoor, bezorgde het Antwerpse kantoor die ongefrankeerd aan De Post.

“Kan gebeuren”

”Dat kan gebeuren”, zegt Daniël Dumon van directie Antwerpen I taxatie. ”Er zijn geen procedures voor, maar normaal gesproken worden verkeerd bezorgde brieven gewoon doorgezonden naar de bevoegde dienst, zonder dat de burger daar iets van merkt. Maar wij hebben geen interne postdienst, alles gaat via De Post. In dit geval is iemand blijkbaar vergeten een dienstenveloppe te gebruiken. In korte tijd moeten massa’s aangiften worden verwerkt op de diensten en dan kan er weleens wat misgaan.”

Wat een eventuele boete betreft, raadt Dumon aan contact op te nemen met de dienst in Wijnegem. ”Op een laattijdige aangifte volgt altijd een administratieve boete, maar in individuele gevallen kan de dienstleider er wel van afwijken.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio