Mechelse stadskannonier benoemd

Opvallende evenementen en vieringen in Mechelen krijgen voortaan nog wat meer weerklank. Als knipoog naar de roemrijke traditie van het kanongieten in Mechelen, heeft het stadsbestuur Marc Vanhooff aangesteld als stadskanonnier. “Het is een hele eer om die titel te mogen dragen”, zegt hij trots.

jvandermosten

Samen met een zestal kameraden vormt geboren en getogen Mechelaar Marc Vanhooff, die tegenwoordig in Hever (Boortmeerbeek) woont, de ’Mechelse Batterij’. Deze vereniging eert de traditie van het kanongieten, waarvoor Mechelen in de vijftiende en zestiende eeuw befaamd was.

“Voor mij gaat het om de historische folklore, ook al zijn de kanonnen nu eenmaal gebruikt in oorlogen. Met de Mechelse Batterij hebben we onze hobby uitgebouwd en zijn we replica’s van kanonnen beginnen te maken. Ondertussen hebben we er al tien vervaardigd.”

Speciale evenementen

“Ik had de Mechelse burgemeester al eens aangesproken over de traditie van het kanongieten in Mechelen en het belang om die te blijven eren. Bij de dienst Protocol heb ik dan een aanvraag ingediend om als officiële stadskanonnier te worden aangesteld. Ik ben fier dat de stad daar is op ingegaan”, gaat Marc Vanhoof voort.

“Voortaan maak ik bij speciale evenementen of bij de ontvangst van belangrijke gasten mijn opwachting met een kanon. Het is dus niet zo dat ik bij elke kermis buitenkom. Mijn aanwezigheid moet passen in een historische of culturele context. Een vergoeding staat daar niet tegenover en dat hoeft ook niet. Het is een eretitel die ik fier zal dragen.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio