Geluksgetal acht laat China in de steek

Geluksgetal acht laat China in de steek

Geluksgetal acht laat China in de steek

Print
De Olympische Spelen beginnen op de achtste van de achtste maand van het jaar 2008, rond acht uur ‘s avonds. Acht is een geluksgetal in China, maar numerologen van allerlei slag maken zich wat ongerust over de opeenstapeling van rampen in de aanloop naar de Spelen, die ook allemaal verwijzen naar het getal 8.

Acht is een geluksgetal in de Chinese cultuur en de uitspraak ervan klinkt als “fa”, wat ook “veel geld verdienen” betekent. Met al die achten op het tijdstip van de openingsceremonie lijkt dus een hele hoop geld, succes en geluk verzekerd.

Veel Chinezen kiezen een datum met een acht erin om te trouwen en ook winkels en restaurants gaan vaak op zo’n dag open. De prijs per vierkante meter op de achtste verdieping van een gebouw ligt soms hoger dan die op andere etages en nummerplaten met veel achten zijn bijzonder geliefd.

8 op de schaal van Richter

In de aanloop naar de Spelen wierpen evenwel een paar onaangename gebeurtenissen een schaduw op de grote liefde tussen China en het getal acht. Numerologen hebben opgemerkt dat de grote aardbeving in Sichuan, met een kracht van 8 op de schaal van Richter, plaatsvond op 12 mei, 88 dagen voor het begin van de Spelen.

Als je de cijfers van die datum optelt, 1+2+5, heb je opnieuw acht. Toeval? Bijgelovige Chinezen wijzen erop dat ook het begin van de opstand in Tibet op 14 maart (1+4+3) en de grote sneeuwstorm van 25 januari (2+5+1) op data vielen die verwijzen naar het getal acht. Het verhaal is op het Chinese internet intussen een eigen leven gaan leiden. Ook al is er op andere ‘gevaarlijke’ data, 11/6 en 1/7 helemaal niets speciaals voorgevallen.

Rampspoed

Chinezen met een zwak voor de magie van cijfers beginnen stilaan te denken dat al die rampspoed met het getal acht een slecht voorteken is voor de Spelen in Peking. Als zijn er natuurlijk nuchtere geesten die de hele rekenkunde als een onschuldige vorm van bijgeloof beschouwen, een beetje zoals het getal dertien dat ongeluk brengt in de westerse cultuur, al zijn er in Italië en Frankrijk dan weer mensen die uitgerekend op een vrijdag de dertiende een loterijbiljet gaan kopen.

Enkele pagina’s uit de Chinese geschiedenis leren dat het getal acht ook in het verleden al voor de nodige rampspoed heeft gezorgd. Op 18 september 1931 bezette het Japanse leger het noordoosten van China, wat het begin inluidde van een oorlog die acht jaar zou duren. Op 28 juli 1976 was er al eens een zware aardbeving met een kracht van 7,8 in de provincie Hebei, waarbij volgens officiële cijfers 240.000 mensen omkwamen en in werkelijkheid misschien wel tot drie keer meer. In 1998 werd China getroffen door een van de zwaarste overstromingen van de eeuw.

Bron: IPS

Meer sportnieuws