"Vrouwen kunnen beter later kinderen krijgen"

Vrouwen kunnen beter later kinderen krijgen

"Vrouwen kunnen beter later kinderen krijgen"

Print
“Het is heel verstandig dat vrouwen pas rond hun dertigste hun eerste kind krijgen.” Dat is de boodschap van de Nederlandse arts Luc Bonneux, vandaag in het belangrijkste vakblad van zijn collega’s, Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. “Moedertjes van begin twintig,” zo argumenteert hij, “riskeren al te vaak een sociale achterstand met niets dan negatieve effecten”.

Dat is een controversiële uitspraak in het land waar de slogan Een slimme meid krijgt haar kind op tijd werd uitgevonden. ‘Op tijd’ wordt vaak geïnterpreteerd als ‘rond de twintig’, want dat is onbetwistbaar de optimale biologische periode.

Maatschappelijke gevolgen

Dat erkent dokter Bonneux, die ook epidemioloog is en verbonden aan het Demografisch Instituut in Den Haag. Hij heeft het niet toevallig over de maatschappelijke gevolgen van een vroeg moederschap. “Die vrouwen van twintig of een ietsje meer maken doorgaans hun opleiding niet af, hebben meestal niet zo stabiele relaties en scheiden daarom eerder. Dat schept, wegens financiële problemen en het alleen instaan voor de opvoeding, een sociale achterstand die een negatief effect kan hebben op hun levensverwachting.

Conclusie van de onderzoeker: in Nederland ligt de gemiddelde leeftijd om voor het eerst moeder te worden op bijna dertig en dat is in deze moderne tijd goed zo. Dokter Johan Van Wiemeersch, voorzitter van de gynaecologenvereniging in ons land: “Bij ons ligt de gemiddelde leeftijd voor het eerste moederschap op 28 jaar. Ik blijf voorstander van ‘vroeg moederschap’: tussen 25 en 28 jaar vind ik optimaal.”

'Te lang gewacht'

“Dokter Bonneux zal het niet tegenspreken dat er een enorme toename van de consultaties is bij vruchtbaarheidsklinieken van vrouwen die ‘te lang gewacht hebben’. Op latere leeftijd zijn ook meer vruchtwaterpuncties nodig en prenatale diagnosen omdat de kans op chromosomale afwijkingen toeneemt.”

Nu in het nieuws