"Niet tevreden met examenuitslag? Bel ons"

Niet tevreden met examenuitslag? Bel ons

"Niet tevreden met examenuitslag? Bel ons"

Print
Antwerpen - Studenten die niet akkoord gaan met hun examenuitslag, kunnen terecht bij Arnout De Wachter. De advocaat biedt via affiches op de mededelingenborden in de Antwerpse universiteit en hogescholen zijn diensten aan. Docenten vinden dit een stap te ver en hebben alles verwijderd.

“Ik heb een kleine dertig affiches opgehangen”, zegt de Antwerpse advocaat Arnout De Wachter. “Maar op sommige plaatsen, zoals in de Plantijn Hogeschool, was de proclamatie helaas al voorbij. Eind augustus, voor de tweede zit, ga ik opnieuw affiches hangen. Als ik nog mag...” Want de publiciteitscampagne van advocatenkantoor De Wachter kan op weinig begrip rekenen van onderwijsmensen. “Ik heb van de Karel de Grote- Hogeschool, waar ik tot 2003 heb lesgegeven, een brief gekregen dat mijn affiches in geen enkele campus welkom zijn”, zegt de advocaat. “Privé-initiatieven zijn niet toegestaan, is het argument. Maar de valven bulken van de privéaankondigingen.”

1 reactie

De brief van de hogeschool is voorlopig de enige reactie op de affichecampagne. “Naast een telefoontje van een gebuisde humaniorastudent - een hopeloos geval - heb ik nog geen student gehoord. Ik verwacht meer reacties in tweede zit.” Arnout De Wachter steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. “Ik wil mij specialiseren in studentenaangelegenheden”, zegt hij. “Ik heb al een aantal procedures gevoerd bij de ’Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen’ in Brussel. Mijn bekendste zaak was die van een VUB-studente tegen de intussen ontslagen professor Thevissen. Die had zijn assistente een examen laten afnemen, terwijl hij dat volgens het examenreglement zélf had moeten doen.”

“Een evaluatie gebeurt niet altijd volgens de procedure”, weet de studentenadvocaat. “Soms is de deliberatiejury niet correct samengesteld of is de beslissing onvoldoende gemotiveerd.” Hoewel Arnout De Wachter wettelijk gezien dergelijke vorm van publiciteit mag voeren, vinden onderwijsmensen zijn initiatief een stap te ver. “Dit procederen om te procederen doet Amerikaans aan”, zegt Emiel Gyselinck, personeelsdirecteur aan de Hogeschool Antwerpen. “Hij heeft twee stappen overgeslagen. Een eerste stap is de interne procedure waarbij de student zijn examen mag inkijken. Evidente fouten zoals een verkeerde puntentelling worden intern opgelost. Een tweede stap is de externe Raad voor Betwistingen. Pas in derde instantie is een advocaat nodig.”

Studiecontract

Volgens Gyselinck hebben sinds het decreet op de rechtspositieregeling van de student in 2004 vele advocatenkantoren iemand aangesteld voor studentenzaken. “In het decreet staat dat een student hoger onderwijs bepaalde rechten heeft die vastgelegd zijn in een studiecontract. Dat contract wordt door de student bij de inschrijving ondertekend. Hierin ligt bijvoorbeeld vast of over een bepaald lesonderdeel schriftelijk of mondeling zal worden ondervraagd. Studenten en docenten beseffen nog onvoldoende de reikwijdte van dit contract. Want wie contract zegt, zegt meteen ook inbreuk en advocaat.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio