Verloren voorwerpen op trein zullen sneller naar armen gaan

Verloren voorwerpen op trein zullen sneller naar armen gaan

Verloren voorwerpen op trein zullen sneller naar armen gaan

Print
Op initiatief van minister van Administratieve vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne, heeft de regering vanmiddag beslist dat verloren voorwerpen op de trein die niet worden opgehaald, aan kringloopwinkels worden geleverd. Zo wordt de huidige administratieve rompslomp teniet gedaan en zullen kansarmen sneller kans maken op de verloren voorwerpen, zo redeneert de regering.

Vandaag moet een voorwerp dat werd achtergelaten op de trein worden opgehaald binnen de 14 dagen in het eindstation. Daarna wordt het overgebracht naar de Centrale Bewaarplaats voor Gevonden Voorwerpen van de NMBS in Brussel. Daar wordt het gedurende 6 maanden bewaard. Na het verlopen van deze termijn wordt het openbaar verkocht.

In de toekomst worden verloren voorwerpen enkel nog gedurende 1 maand bewaard in het station waar het voorwerp wordt binnengebracht. Daarna worden ze geschonken aan de 99 Kringloopwinkels in Vlaanderen en de 56 Ressources in Wallonië. Gevolg is dat de Centrale Bewaarplaats wordt afgeschaft. Dat levert de NMBS een kostenbesparing van 550 000 euro op.

In 2007 zijn 39 920 voorwerpen verloren gegaan. 12 983 van deze verloren voorwerpen werden terugbezorgd en in 90% van de gevallen gebeurde dit binnen de 10 dagen. De paraplu is de nummer één van de verloren voorwerpen. Ook sjaals, boeken, laptops en gsm's worden vaak achtergelaten. Het lijstje met vreemde verloren voorwerpen bestaat uit muziekinstrumenten, fietsen, kinderwagens, enz.

De wet gaat nu naar de Raad van State en zal vermoedelijk dit jaar nog in voegen treden.

MEEST RECENT