Oud-Turnhout herdenkt bommenwerpers

Print
Oud-Turnhout - Drie geallieerde bommen-­ werpers uit de Tweede Wereldoorlog krijgen een ge-­ denksteen in Oud-­Turnhout. Op donderdag 10 juli worden ze ingehuldigd. Het Hofke houdt aansluitend een tentoonstelling.

Een streepje geschiedenis: in de nacht van 10 op 11 juli crasht een Poolse bommenwerper in de Jagerstraat-Kaeyputtenweg in Oud-Turnhout. De inzittenden kunnen voor de val nog met de parachute landen. Zij belanden nadien in verschillende gevangenenkampen en zwermen na de oorlog uit. Aan de Lage Mierdse Weg komen dan weer twee Britse bommenwerpers neer in de nacht van 22 juni 1944. Van het ene vliegtuig sterft de voltallige bemanning, van het andere blijven er vier in leven.

Heemkundekring Corsendonca vzw, Toerisme Oud-Turnhout vzw en het gemeentebestuur hebben daarvoor elk een gedenksteen gekocht. Drie van de zes nabestaande families zakken vanuit het Verenigd Koninkrijk, Australië en Canada af voor de herdenking op 10 juli. Vanaf 11.15u wordt de steen op de hoek van de Jagerstraat-Kaeyputtenweg ingehuldigd. Vanaf 14u is er dan een plechtigheid op de Lage Mierdse weg.

De dag nadien openen de drie families een tentoonstelling in het Hofke van Chantraine. De foto’s van vliegtuigen en bemanning blijven er hangen tot 14 september.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio