'Olympische Spelen' populaire voornaam in China

'Olympische Spelen' populaire voornaam in China

'Olympische Spelen' populaire voornaam in China

Print
Sinds 2000 hebben meer dan 3.500 Chinese ouders hun kind Aoyun genoemd, Chinees voor "Olympische Spelen". Meer dan 4.000 borelingen kregen de naam van een van de vijf Olympische mascottes. En rond 8 augustus, de begindag van de Spelen, komt er waarschijnlijk een babyboom in de Chinese kraamklinieken.

De Olympische Spelen zijn een obsessie voor veel Chinezen. Volgens de Chinese staatsmedia maken de ziekenhuizen in de hoofdstad zich klaar voor een drukke dag op 8 augustus. Veel zwangere vrouwen willen hun kind op de begindag van de Spelen op de wereld zetten, al is daar een keizersnede voor nodig.

Babyboom

Chinese gynaecologen behouden zich het recht voor een andere bevallingsdatum te kiezen als 8 augustus een gevaar inhoudt voor de gezondheid van de moeder. Maar dat is nog geen ramp. Veel Chinezen vinden het al een zegen om in 2008 een kind te krijgen. Acht is een Chinees geluksgetal, en 2008 zal altijd onthouden worden als het jaar dat de Olympische Spelen naar China kwamen. Het nieuwsagentschap Xinhua zegt dat er in China dit jaar 18 miljoen kinderen zullen geboren worden.

Die babyboom is te vergelijken met de opvallende stijging van het aantal geboorten in 2000, toen er in de hele wereld mensen op het idee kwamen dat het wel leuk zou zijn een Millenniumbaby te krijgen. In China zorgde die trend door de éénkindpolitiek voor een geboortepiek.

Olympische namen

Maar de Olympische koorts gaat nog verder in China. Net als duizenden andere wordende ouders is Wang van plan zijn kind naar de Olympische Spelen te noemen. Volgens de BBC lopen er in China nu al 3.500 kleine Aoyuns rond.

Chinese ouders lieten zich de voorbije decennia al wel vaker inspireren door belangrijke gebeurtenissen en populaire slogans bij de naamkeuze. Er lopen nogal wat Chinezen rond die 'Bouw aan de Natie' en 'Vecht voor het Volk' heten.


IPS

MEEST RECENT