Afwezigen gemeenteraad worden geteld

Hoewel de gemeenteraad een nipte meerderheid van 12 op 23 heeft, rekent de oppositie niet op toevalligheden. Willy Hameau (sp.a) ergert zich aan Vlaams Belang, dat vaak zijn kat stuurt.

De huidige legislatuur van de gemeenteraad is anderhalf jaar ver. Het leverde op sommige plaatsen krappe meerderheden op. Zo ook in Aartselaar, waar Open Vld verkoos om in zee te gaan met NAP, ondanks een nipte meerderheid. Het risico dat er bij ziekte of gedwongen afwezigheid van een van de verkozenen een minderheid dreigde te zijn, namen ze er bij.

Ondertussen blijkt dat ze niet echt moeten vrezen. Tot ergernis van Willy Hameau zijn het vooral leden van de oppositie die zich (moeten) verontschuldigen. “Gemeenteraadsleden hebben gekozen om de bevolking te dienen in de gemeenteraad, de kiezers hebben hen daarvoor verkozen. Het is onthutsend vast te stellen dat niet iedereen dit waardeert en zijn of haar engagement niet nakomt."

Rekensom

In de periode van 30 augustus 2007 tot en met 18 juni 2008 hadden we tien gemeenteraden. Hugo De Beul was zeven keer afwezig en Eric De Leu zes keer. Ze zijn beiden van Vlaams Belang. Pas na CD&V’er Luc Eeckhout (2) komen de eerste meerderheidsverkozenen van Open Vld met An Cuyckens (2) en burgemeester Marc van den Abeelen met één afwezigheid.

"Het kan uiteraard dat iemand in het buitenland vertoeft of weerhouden is. Maar om Hugo De Beul aan het werk te zien, moet je vlug zijn. Ik vraag me dan ook af of het Vlaams Belang niet over waardige opvolgers beschikt om een gemeenteraadslid met andere interesses te vervangen?” Hameau rekende ook voor dat alleen het eigen kartel sp.a- Groen! en meerderheidspartij NAP steeds volledig aanwezig waren.

Hugo De Beul zegt dat de wijzigingen in de data van de gemeenteraden de belangrijkste oorzaak van zijn afwezigheden zijn. “Ik heb dit jaar een theatergezelschap opgericht waarvoor ook data vastliggen. Zo zal ik er op donderdag 28 augustus ook niet kunnen zijn. Ondertussen heb ik maatregelen genomen en moet het probleem tegen oktober van dit jaar van de baan zijn.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio