Mix van cultuur en traditie in café Rood-Wit

Mix van cultuur en traditie in café Rood-Wit

Mix van cultuur en traditie in café Rood-Wit

Berchem - Peter Melis, zaakvoerder van café Rood-Wit in de Generaal Drubbelstraat, toverde een klassieke Berchemse kroeg om tot een cultuurcafé. Hij slaagde erin om het volkse karakter te behouden.

Peter Melis woont al ruim een kwarteeuw in Berchem. Zijn eerste cafébezoeken waren er niet zo memorabel. “Ik hoorde in die cafés veel mensen zagen over wat er allemaal misliep in Berchem. Meestal gingen de gesprekken over de populatie en kon ik me niet vinden in de voorgestelde oplossingen. Ik vond hier niet echt een ontzuurd café terug, laat me het zo zeggen. In dit café ben ik ooit binnengewandeld, en ik zag dat drie kaarters op hun vierde man wachtten. Uiteindelijk ben ik hier jarenlang die vierde man gebleven (lacht).”

Berchem Sport

Van een vaste kaartspeler werd Peter acht jaar geleden uiteindelijk de cafébaas. De schreeuwerige bingokast ging de deur uit. De traditionele biljarttafel behield een centrale plaats. Kan moeilijk anders, Rood-Wit heeft zijn naam aan het biljartspel te danken. Want eigenlijk domineert het geel-zwart van Berchem Sport. In de kroeg kom je een bord uit 1946 tegen van de supportersclub. Een elftalfoto uit de jaren twintig is het absolute pronkstuk. Dat kunstwerk is omgeven door boeken vol proza en poëzie. Dat heeft zo zijn reden.

“Ik miste hier een café waar meer gebeurde dan alleen maar drinken. Dus heb ik er een podiumcafé van gemaakt. Vijftig jaar geleden bestonden de culturele centra niet. Toen kwam de fanfare samen met de toneelgroep in het café samen of zat de pastoor er te kaarten tussen de socialisten (lacht). Ik vind nog altijd dat cultuur niet elitair mag zijn. Daarom heb ik hier poëzie naast de biljarttafel gezet.”

Elke week kan je ook naar optredens in Rood-Wit. Daarbij is het gesproken woord belangrijk. Onder impuls van vzw De Boog passeerden dit jaar bijvoorbeeld al Bart Moeyaert en Josse De Pauw. “Muziek brengen in het café bleek makkelijk. Maar ik wilde ook poëzie en literatuur erbij doen. Dat trok veel minder volk. Ik moest daarmee stoppen. Dus is onder impuls van Geerdt Magiels de vzw opgericht die hier drempelverlagend wil werken.”
Toch wil Peter niet beweren dat Oud-Berchem de weg van Antwerpen-Zuid is ingeslagen. “Dit blijft een volkse buurt."

Café Rood-Wit, Generaal Drubbelstraat 42, Berchem, 03-239.34.68., roodwit@skynet.be, www.boog.be
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio