Israël heeft wat uit te leggen over mishandeling journalist

Israël heeft wat uit te leggen over mishandeling journalist

Israël heeft wat uit te leggen over mishandeling journalist

Print
De Israëlische veiligheidsdiensten hebben veel uit te leggen over de mishandeling van Gaza-correspondent Mohammed Omer van IPS. Maar erg goed zijn ze daar niet in.

Omer werd vorige week mishandeld bij de grensovergang Allenby, terwijl hij vanuit Jordanië naar Israël reisde, in een poging terug te keren naar zijn huis in de Gazastrook. Hij kwam uit Europa, waar hij Europarlementariërs had toegesproken over de situatie in Gaza. In Londen nam hij de Martha Gellhorn Prijs voor Journalistiek in ontvangst, die hij moest delen met IPS-correspondent Dahr Jamail.

Omer, die ook werkt voor The Washington Report, verklaarde tegenover IPS dat hij verbaal geïntimideerd was, zich had moeten uitkleden en mishandeld was. Hij werd later in een ziekenhuis opgenomen met gebroken ribben en andere verwondingen.

Uit evenwicht

Israël ontkent dat de journalist mishandeld is. Volgens een regeringsfunctionaris verloor Omer zijn evenwicht, nadat hij was gefouilleerd op verdenking van de smokkel van “illegale voorwerpen”.

De functionarissen konden niet uitleggen hoe Omer, die nog steeds met ernstige pijn in het ziekenhuis ligt, zijn evenwicht verloor en vervolgens zijn ribben brak en zijn arm ernstig kneusde tijdens de “val”. Ook konden ze niet zeggen naar welke voorwerpen ze zochten. De journalist was al door een scanner geweest en zijn bagage was tweemaal doorzocht, voordat het incident plaatsvond. Israël zegt de zaak verder te zullen onderzoeken.

Omers situatie is niet uniek. Zowel Israëlische als internationale mensenrechtenorganisaties beschuldigen Israël regelmatig van mishandeling van Palestijnen bij grensovergangen en bij arrestaties. Reporters Without Borders heeft het intimiderende gedrag van de Israëlische grenswachten ten opzichte van Palestijnse journalisten die rondreizen in de bezette gebieden of terugkeren uit het buitenland, veroordeeld.

Volgens de organisatie vonden er de afgelopen tien dagen vijf onrechtmatige arrestaties plaats. Een van de journalisten zit nog steeds vast, terwijl een andere ziekenhuisbehandeling nodig had na mishandeling bij een Israëlisch checkpoint door leden van Shin Bet (een Israëlische veiligheidsdienst).

Bron: IPS

.

Nu in het nieuws