Speekseltest tegen drugs in het verkeer komt eraan

Speekseltest tegen drugs in het verkeer komt eraan

Speekseltest tegen drugs in het verkeer komt eraan

Print
Minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) wil speekseltesten invoeren om automobilisten te testen op drugs. Dat zegde hij donderdag in de Senaat aan Hugo Vandenberghe (CD&V).

De senator wees erop dat de huidige urinetesten veel moeite vragen en erg lang duren, terwijl een speekseltest onmiddellijk duidelijk maakt of een autobestuurder drugs heeft genomen of niet. Vandenberghe: “De test wordt afgenomen met een stokje dat verkleurt als sporen van drugs worden gevonden. Als de test positief is, kunnen we een bloedprik doen om de soort drug vast te stellen”.

De senator gaf Frankrijk als voorbeeld. Daar wordt vanaf deze week de speekseltest massaal ingevoerd, er worden 50.000 tests verdeeld.

Vandeurzen zegde dat hij en zijn collega van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael nu voor de test gewonnen zijn.

De justitieminister deelde ook de resultaten van de huidige drugstesten in verkeerszaken mee. Het aantal gevraagde testen steeg van 1.618 in 2005 naar 2.469 in 2007 (+ 53%). In 2005 scoorde 82% van de geteste personen positief, in 2007 nog 78%. Antwerpen staat met 135 testen in 2007 pas op de zesde plaats. 120 van die testen (89%) bleek positief.

JDW

MEEST RECENT