Fortis wordt het vuur aan de schenen gelegd

De verbruikersorganisatie Test-Aankoop en de verdediger van minderheidsaandeelhouder Deminor hebben samen een open brief gestuurd naar de top van het Belgisch- Nederlandse Fortis. Ze eisen onder meer een extra aandeelhoudersvergadering.

wverhaert

T-A en Deminor willen dat er tijdens die aandeelhoudersvergadering wordt geantwoord op hun vragen, die in een open brief zijn gesteld aan voorzitter Maurice Lippens en algemeen directeur Jean-Paul Votron. De aandeelhouders kunnen dan ook stemmen of de top op zijn stoel mag blijven zitten.

Kredietcrisis

De eisen van T-A en Deminor hebben alles te maken met de plotse kapitaalsverhoging die Fortis recent doorvoerde. Daarbij werd voor 1,5 miljard euro nieuwe aandelen uitgegeven aan 10 euro, enkel bestemd voor een aantal buitenlandse partijen. Tegelijk werd het interimdividend geschrapt en de uitbetaling van het dividend 2008 in contanten opgeschort.

In totaal sleepte Fortis voor 8 miljard extra geld aan. Fortis verdedigde de extreme maatregelen door te wijzen op de integratiekosten van ABN AMRO en de moeilijke periode die eraan zat te komen, als gevolg van de wereldwijde kredietcrisis.

De waarde van het aandeel Fortis, dat in een jaar tijd al gehalveerd was, dook diezelfde dag nog eens 20% naar beneden.

Beleggers

Een en ander heeft bij Belgische én Nederlandse beleggers heel wat kwaad bloed gezet. Toen bleek dat topman Jean-Paul Votron een bonus van 2,5 miljoen euro kreeg toegekend, was het hek helemaal van de dam. In Nederland vroeg de Vereniging Effectenbezitters (VEB) recent al een extra aandeelhoudersvergadering.

In eigen land heeft de vzw Dolor (voorheen Spaarverlies) al 600 ontevreden Fortisbeleggers verzameld.

Open brief

Gisteren hebben Test-Aankoop en Deminor de krachten gebundeld. Behalve een extra aandeelhoudersvergadering, wordt in een open brief ook een hele rij vragen gesteld.

T-A en Deminor verwijten de top van de bankverzekeraar vooral de onduidelijke communicatie. Zo heeft de top van Fortis het hele voorjaar herhaaldelijk volgehouden dat er geen extra kapitaal nodig was, en dat er niet aan het dividendbeleid zou gesleuteld worden.

T-A en Deminor beraden zich ondertussen over mogelijke acties.

Fortis heeft zich altijd verdedigd door te stellen dat de “uitzonderlijke context ook uitzonderlijke maatregelen” vereiste.

MEER OVER Test Aankoop

Nu in het nieuws