Opbod om gasterminal Zeebrugge

Opbod om gasterminal Zeebrugge

Opbod om gasterminal Zeebrugge

Print
De lng-terminal van Zeebrugge is de inzet van een verbeten opbod tussen de Franse groep Suez en de gemeentelijke holding Publigas. Nogal wat Belgische politici willen Zeebrugge in eigen handen houden. De Fransen reageren spinnijdig.

In het ingewikkelde fusiewerk van de Franse groepen Suez en Gaz de France gaat het nu nog enkel om de gasterminal van Zeebrugge.

De Europese Commissie dwingt Suez en Gaz de France ertoe om enkele Belgische activa te verkopen. Op die manier wil Europa verhinderen dat de nieuwe Franse groep Suez/Gaz de France een monopoliepositie zou innemen op de Belgische energiemarkten.

Het ging daarbij in eerste instantie om de gasmaatschappij Distrigas. Die werd onderhand verkocht aan het Italiaanse ENI. Publigas zou zijn participatie opvoeren tot 50% door een pakket aandelen van Suez over te kopen. Nu gaat het echter om de exploitant van het gasnet, Fluxys.

Suez

Suez heeft vandaag nog 57% van de aandelen in Fluxys in handen. Publigas, de holding van de Belgische gemeenten, controleert 37%. Publigas wil naar een meerderheidsparticipatie in Fluxys.

Suez was er aanvankelijk toe bereid om zijn aandelen in Fluxys gedeeltelijk door te schuiven naar Publigas. Op voorwaarde echter dat de gasterminal van Zeebrugge buiten die deal zou blijven. Suez wil de lng-terminal zelf blijven exploiteren.
In Zeebrugge wordt lng, liquified natural gas, aan land gebracht en in het gasnet gepompt. Zeebrugge zou ondergebracht worden in een aparte internationale vennootschap.

Dat is echter niet naar de zin van de Gentse burgemeester Daniël Termont, de voorzitter van Publigas. Die wil de overheidscontrole over het gasnet ook uitbreiden tot de lng-terminal. Termont heeft daarom een akkoord met Suez geblokkeerd. Tot grote woede van de Fransen die de operatie Suez/Gaz de France aan het afronden zijn.

Speciale belasting

Van de kant van Suez is al gesuggereerd dat de gevolgen van de clash heel erg kunnen zijn. De Belgische overheid rekent er nog altijd op dat Suez 250 miljoen euro zou willen bijdragen tot de begrotingsinkomsten van het lopende jaar.

Suez zou een speciale belasting betalen op zijn inkomsten uit nucleaire stroom. Daar is evenmin een akkoord over. Termont geeft zichzelf echter nog een week om de problemen op te lossen.

.

Nu in het nieuws