Agent Van Tiggelen: "Ik zou opnieuw tussenbeide komen"

Agent Van Tiggelen: Ik zou opnieuw tussenbeide komen

Agent Van Tiggelen: "Ik zou opnieuw tussenbeide komen"

Print
Agent Georges Van Tiggelen (62) reageert met gemengde gevoelens op de vrijlating van de oudste van de drie verdachten van het busincident in Antwerpen. Op 1 april geraakte de agent gewond toen drie jongeren uit Malle het in de bus met een koppel aan de stok kregen en hij tussenbeide kwam.

Drie maanden na het busincident lopen twee van de drie jongeren weer op vrije voeten.

"Daar heb ik weinig problemen mee. De vrijlating betekent wellicht dat het onderzoek bijna is afgerond. Maar toch boezemt het idee dat de daders vrij rondlopen mij ook angst in. Ik mag er niet aan denken dat ze mij of mijn familie iets willen doen uit wraak."

De voorlopige vrijlating lijkt niet echt een voorbode van een strenge straf.

"De jeugdrechter kan maatregelen opleggen, zoals de plaatsing in een gesloten jeugdinstelling. Als de jongeren niet ‘uit handen’ worden gegeven, worden ze niet als volwassenen berecht, wat hun gevoel van straffeloosheid misschien nog versterkt. Maatregelen door de jeugdrechter ervaren ze te weinig als straf."
"Omdat ze geen zestien waren op het ogenblik van de feiten, konden de twee vijftienjarigen sowieso niet uit handen worden gegeven. Ik weet niet of de rechtbank dan alleen de oudste een ‘echte straf’ gaat opleggen. Mogelijk oordeelt de rechter dat zijn verblijf in de instelling volstaat."

U pleitte eerder al voor een strengere aanpak van jonge boefjes. En voor de invoering van een strafblad vanaf 14 jaar. Blijft u bij dat standpunt?

"Net als na de zaak-Guido Demoor riepen politici na dit incident dat het zo niet langer kon, maar van verandering is niet veel te merken. Om het strafblad vanaf 14 jaar in te voeren, is vijf minuten politieke moed nodig.
De eerste maal dat je iets mispeutert, volstaat een verwittiging. Een tweede en zelfs derde keer mogen van mij worden bestraft. Wie meer op zijn kerfstok heeft, heeft geen recht op een blanco strafblad."

Is dat haalbaar?

"Een minderjarige verschijnt steeds voor dezelfde jeugdrechter. Die weet dus welk vlees hij in de kuip heeft. Laat hém beslissen of de jongere op zijn achttiende verjaardag een blanco strafblad verdient. Het kwijtschelden van jeugdzondes zal de jongere ook motiveren om werk te zoeken."

Bent u al weer voltijds aan het werk?

"Nee, sinds 1 juli werk ik in diensten van zes uur. Dat is meer dan wat de artsen mij adviseren, maar ik tracht zo de opgelopen achterstand weg te werken."

Ondervindt u nog veel hinder?

"Soms komt er plots hevige hoofdpijn op. Met die pijn zal ik moeten leren leven. Het gesuis in mijn rechteroor gaat wellicht niet meer weg. Op 14 juli onderga ik in het ziekenhuis van Malle nieuwe tests. Daaruit moet blijken of ik een hoorapparaat zal moeten dragen."

En psychologisch? Stapt u zonder aarzelen op de bus?

"Absoluut. Ik ben niet bang en ik zou opnieuw tussenbeide komen. Noodgedwongen zit ik vaak op de bus, want ik rij niet meer met de auto. In het drukke verkeer heb je meer dan twee oren nodig, dus sinds mijn gehoorproblemen voel ik me niet meer veilig in de wagen."

.

Nu in het nieuws