Helft Zeeuwse mosselen is immigrant

Helft Zeeuwse mosselen is immigrant

Helft Zeeuwse mosselen is immigrant

Print
De helft van de mosselen die het etiket Zeeuws opgeplakt krijgen, groeit niet op in Nederlandse wateren. Deense, Duitse en vooral Ierse mosselen worden na de vangst ‘verwaterd’ in de Oosterschelde, waardoor ze de Zeeuwse nationaliteit krijgen.

Dat verwateren is in feite het laten rusten van de aangevoerde mossel in het Oosterscheldenat. In de 24 tot 48 uur die volgen, spoelt de mossel zichzelf en wordt ze Zeeuws.

Van de 80.000 ton mosselen die straks worden aangeboden, zal de helft gevangen zijn in de Nederlandse Waddenzee en de Oosterschelde. De rest in Ierland, Duitsland en Denemarken (zie grafiek).

De mosselen zullen er vanaf 16 juli zijn, vanaf 17 juli in de kleinhandel. Maar goedkoop? Natuurbeschermers verhinderen een ongebreidelde vangst op het Wad, zodat de komende jaren een schaarste dreigt. En dus stijgt de prijs van de mossel.

Tien euro per kilo

Volgens sommige kwekers en handelaars zal de primeurmossel dit jaar zo’n tien euro per kilo kosten. “Over het hele seizoen gezien zal de prijs wel meevallen”, klinkt het. “Eet tot 15 augustus een Nederlandse, Scandinavische of Griekse hangcultuurmossel. Half augustus zijn de Zeeuwse dan op hun best.”

.

Nu in het nieuws