Brengt paus bezoek aan Tremelo?

Brengt paus bezoek aan Tremelo?

Brengt paus bezoek aan Tremelo?

Print
Pater Damiaan wordt nu zeker Sint-Damiaan. Paus Benedictus XVI heeft hiervoor donderdag groen licht gegeven. Hij zou de patroonheilige van de aidspatiënten, de leprozen en tuberculozen en de gestigmatiseerde zieken worden, zo heeft Damiaan-biograaf Hilde Eynikel uit goede bron in Hawaï vernomen. Volgens kardinaal Danneels zou de paus al hebben laten verstaan dat hij geen bezwaar heeft om naar Tremelo te komen en de plechtigheid dus niet noodzakelijk in Rome moet doorgaan. Tremelo kijkt er alvast reikhalzend naar uit.

Al is er nog geen vaste datum geprikt en kunnen de feestelijkheden nog wel een jaar op zich laten wachten, toch zijn ze in Damiaans thuisbasis Tremelo al in blijde verwachting.

Achterkleinkind

“Dit is heuglijk nieuws dat een echte kick geeft”, reageert Rob Van den broeck. Als achterkleinkind van de dochter van Damiaans broer Gerard is hij een rechtstreekse afstammeling van de heilige in spe.

“Na de zaligverklaring in 1995 keken we eigenlijk al uit naar de heiligverklaring. Via goede contacten wist ik al van vorige maand dat een beslissing op til was.”

Festivalgangers

De berichten rond de nakende doorbraak voor de heiligverklaring zogen donderdag al opvallend meer bezoekers naar het Damiaanmuseum in Tremelo.

“We hebben zelfs het bezoek gekregen van enkele jonge Nederlanders die op weg naar het rockfestival in Werchter even zijn gestopt. Onlangs hebben we nog het bezoek van de ambassadeur van Peru gehad”, vertellen conservator Roger Guldentops en gids Helene Rousseau.

“Het toont maar aan hoe Damiaan mensen blijft inspireren. Boeken over hem zijn zelfs vertaald in het Koreaans en het Esperanto. We zijn heel blij met de wenkende heiligverklaring.”

Datum

Tremelo hoopt spoedig zekerheid over een datum te krijgen, zodat het gemeentebestuur en de Damiaanactiegroep in overleg met de Paters van het Heilig Hart kunnen starten met voorbereidingen voor vieringen.

“Het budget zal bepalen hoe we dit kunnen vieren”, stelt penningmeester Walter Vanrusselt van de Damiaanactiegroep Tremelo-Ninde-Baal. “We kunnen de heiligverklaring vanzelfsprekend niet met uitsluitend een misviering en wat vuurwerk laten voorbijgaan.”

MEEST RECENT