De Crem verdedigt gratis vliegreizen koning Albert

De Crem verdedigt gratis vliegreizen koning Albert

De Crem verdedigt gratis vliegreizen koning Albert

Print
”De Belgische staat is verantwoordelijk voor de veiligheid van Koning Albert. Daarom mag hij militaire vliegtuigen gebruiken voor zijn reizen, ook als hij privébezoeken aflegt. In andere landen gebeurt dat ook”.

Dat zegde minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) donderdag in de Kamer in antwoord op een vraag van de Beverense volksvertegenwoordiger Bruno Stevenheydens (VB).

Die stelde dat ”Albert twee tot drie keer per maand militaire vliegtuigen gebruikt om op vakantie te gaan, terwijl de vergoeding voor het woon-werk-verkeer van de gewone militairen wordt teruggeschroefd”. Stevenheydens riep De Crem op om dit gebruik van militaire vliegtuigen af te schaffen en de kosten van de privéreizen van Albert terug te vorderen of ze af te trekken van Albert’s dotatie.

De Crem ging daar niet op in. Albert mag dus gratis militaire vliegtuigen blijven gebruiken, ook voor privéreizen.

Fabiola

De minister voegde er nog aan toe dat koningin Fabiola ”uit erkentelijkheid drie maal per jaar met een militair vliegtuig naar haar buitenverblijf in Spanje, Motril, mag vliegen”. De prinsen doen volgens De Crem al sinds 2005 geen beroep meer op militaire vliegtuigen. ”Ze mogen dat wél als ze het land, het Hof of de Koning vertegenwoordigen, maar niet bij privéreizen”, aldus De Crem.

JDW

Nu in het nieuws