Kasterlee waagt sprong in Kleine Nete

Kasterlee waagt sprong in Kleine Nete

Kasterlee waagt sprong in Kleine Nete

Kasterlee - Zondag om 15u springen in heel Europa ruim een kwart miljoen mensen in het water om de problematiek van vervuilde waterlopen onder de aandacht te brengen. Tijdens de Big Jump worden ook in Kasterlee deelnemers verwacht voor een sprong in de Kleine Nete.

De Big Jump voor levende rivieren is een internationale actie die in ons land wordt gesteund door Green, Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt. In Kasterlee neemt het Marockeauteam­ het heft in handen.
“Er wordt op zeventien plaatsen in ons land gesprongen”, vertellen Hanne en Elke Jacobs­ enthousiast. “Vorig jaar moesten we helemaal naar de Maas trekken om aan een actie deel te nemen. Daarom hebben we ons achter dit project geschaard om in de Kempen de actie te ondersteunen. We hopen dat er zondag heel wat mensen een sprong in het water komen nemen.”

“De burgemeester zou na een korte toespraak ook de sprong wagen. Hopelijk wordt zijn voorbeeld gevolgd door jong en oud”, zeggen de meiden. “Liefst nog verkleed, zodat de actie meer in het oog springt. We vragen wel om schoenen of badsloefkes aan te doen, uit veiligheidsoverwegingen.” De jongeren laten wel niets aan het toeval over, een team van het Rode Kruis en een reddingsteam zijn aanwezig. En de kajakclub stelt kleedkamers en kantine ter beschikking.

Kleine Nete

“We hebben het geluk dat we in de Kleine Nete mogen springen, één van de properste rivieren in ons land”,vult Steven Bloemen van Green Belgium aan. “In het begin van de jaren ’90 ging door overvloedig gebruik van pesticiden de kwaliteit van het rivierwater sterk achteruit, maar gelukkig is er de afgelopen jaren heel wat beterschap.”

Toch blijft België een slechte leerling als het op levende rivieren aankomt. “Er is een Europese kaderrichtlijn die ervoor moet zorgen dat er tegen 2015 een goede waterkwaliteit is en waarin het leefbaar is voor plant en dier. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog lang niet. Daarom moet een actie als deze de mensen in heel Europa erop attent maken dat er nog werk aan de winkel is.”

De Big Jump vindt zondag 6 juli plaats om 15u stipt aan de steiger naast het lokaal van de Kastelse Kajakclub, Houtum 23a in Kasterlee. Er is kleedruimte en er kan nagekaart worden bij een hapje of een drankje. De opbrengst gaat naar waterprojecten in ­Marokko.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio