Zwemmers riskeren boete

Lille - Zwemmers die verkoeling zoeken in de waterskivijver De Warande aan de E34 in Lille, riskeren een boete van 250 euro. Wandelaars kunnen er vanaf nu wel hun hartje ophalen. Rond de vijver gaat vandaag, vrijdag, een wandelpad open.

De waterskivijver en het gebied errond aan Haarlebeek in Lille is vanaf vandaag een stuk toegankelijker. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en het Lilse gemeentebestuur ontfermen zich over het beheer van het gebied. Maar er zijn grenzen aan die toegankelijkheid. Zwemmen tijdens hete ­zomerdagen in de vijver is absoluut verboden.
“De vijver is op sommige plaatsen erg diep. Daar kunnen zeer gevaarlijke water­stromen ontstaan”, zegt Patrick Engels van ANB. “Met de nabijheid van De Lilse Bergen is het niet de bedoeling dat je kan zwemmen of surfen in de vijver of kamperen in de buurt.”

Informatiebord

Het gemeentebestuur wijst erop dat via het systeem van de gemeentelijke administratieve sancties overtreders een boete van 250 euro kunnen krijgen. “Andere watergebonden activiteiten, zoals duiken, zijn wel toegelaten”, vervolgt Jef Van Duppen (CD&V), burgemeester van Lille. “De waterskiclub mag ook gewoon op die plaats blijven. De club heeft zopas nog een nieuwe kantine geïnstalleerd.”

Wandelaars kunnen vanaf nu het gebied rond de vroegere zandwinningsput verkennen. Rond de vijver tekende ANB een wandelpad uit. Er is een plaats geselecteerd waar honden kunnen baden. Aan het begin van de wandeling aan Haarlebeek staat een informatiebord.

Toeloop

De waterskiërs verwachten niet meteen een grote toeloop. “In de vijver vonden al duikactiviteiten plaats, hoewel onder water eigenlijk niets te zien is”, vertelt Sam Vergauwen van waterskiclub VVW Gierle (Lille). “Onze club heeft volgens de vergunning de toelating om een bootje in te zetten op het water.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio