Megafoon verjaagt kauwen

Lille - Een groot deel van de kauwen die het centrum van Gierle (Lille) teisterden, heeft andere oorden opgezocht. Het gemeentebestuur van Lille gebruikte een megafoon om de vogels te verjagen.

Buurtbewoners van de ­Vennestraat in Gierle stonden de voorbije dagen aan de klaagmuur omdat honderden kauwen hun toevlucht hadden gezocht in de bomen in de Hof van de pastoor en rond de kerk. Vooral het krijsende geluid van de vogels werkte hen op de zenuwen.

Noodkreten

Het gemeentebestuur schakelde een speciale megafoon in om de kauwen te verjagen. Die Scarecrow Patrol of elektronische vogelverschrikker produceert noodkreten van kauwen en kraaien. “We hebben het toestel in bruikleen gekregen van de gemeente Ravels. Sinds vorige vrijdag gebruiken we de megafoon drie maal per dag”, vertelt burgemeester Jef Van Duppen (CD&V) van Lille.

“De eerste dag kwamen de ­vogels op het geluid af, nadien ­verdwenen ze. Het is wel zo dat ze op andere plaatsen opduiken.” De gemeente bezorgt het toestel na vandaag, vrijdag, opnieuw ­terug aan Ravels.

Tijdelijk

Bart Piedfort uit de Vennestraat is tijdelijk geholpen. “Dit is een tijdelijke oplossing, ze geeft geen garantie dat de kauwen ook wegblijven”, reageert hij. “’s Morgens en ’s avonds vliegen hier nog steeds enkele kauwen.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio