Mannen delen te veel de lakens uit in tv-journaals

Mannen delen te veel de lakens uit in tv-journaals

Mannen delen te veel de lakens uit in tv-journaals

Print
Slechts een derde van de bijdragen in de journaals van Europese en Amerikaanse omroepen - waaronder de VRT - wordt gemaakt door vrouwelijke journalisten. Die wanverhouding heeft ook inhoudelijke gevolgen voor de journaals.

In haar masterproef ‘Zeg niet te gauw er spreekt geen vrouw’ pleit de Lommelse studente politieke communicatie Karen Lavreysen (Universiteit Antwerpen) voor meer vrouwen op de redacties, met name de tv-redacties.

Sedert 1996 bestaat bij de VRT een plan om mannen en vrouwen gelijke kansen te geven. Er werd onder meer een gids gepubliceerd: ‘Zeg niet te gauw, ik vind geen vrouw’.

Vrouwen ondervertegenwoordigd

Niettemin zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd: op dit moment is 26,9 procent van de VRT-redactie vrouwelijk (bij de RTBF is dat 42,9 procent).

In de journaals zelf zijn vrouwen eveneens ondervertegenwoordigd. Over alle nieuwsuitzendingen van twintig zenders heen waren er in de onderzochte periode (28 dagen tussen 18/12/2006 tot 5 /4/2007) slechts 25,2 vrouwelijke bronnen aanwezig.

Let op: het gaat hier niet om wie de journaals presenteert maar om wie in de bijdragen als directe bron worden opgevoerd, bijvoorbeeld getuigen die geïnterviewd worden.

Evenwichtiger beeld?

De vraag die Karen Lavreysen zich stelde was: kunnen meer vrouwelijke journalisten voor een evenwichtiger beeld van de werkelijkheid zorgen?

Aan de hand van statistische gegevens is het antwoord positief. Wanneer een vrouwelijke journalist een nieuwsitem maakt, zal zij weliswaar nog altijd meer mannelijke bronnen gebruiken maar de kans dat zij een vrouw als bron gebruikt is toch 35 procent groter.

Opvallend is dat vrouwelijke journalisten eerder de neiging hebben om ‘gewone mensen’ aan het woord te laten, terwijl mannen zich eerder wenden tot beleidsmakers en leidinggevenden.

Door de combinatie van deze twee elementen - meer vrouwelijke actoren en meer gewone burgers in het nieuws - maken vrouwelijke journalisten een verschil, zo stelt de onderzoekster.

Andere visie

“Vrouwelijke journalisten hebben nog heel wat werk voor de boeg, maar ze brengen al wel een andere visie op het nieuws. Ze zorgen voor een betere weerspiegeling van de maatschappij in het nieuws.”

Wim Willems, hoofdredacteur van het VRT-Journaal, deelt die mening. “Als meer vrouwen het nieuws maken, krijg je automatisch een completer beeld. Daarnaast is het belangrijk dat meer vrouwen kunnen doorgroeien naar sleutelposities van eindredacteur en hoofdredacteur, zoals zopas is gebeurd met Liesbet Vrieleman.”

In het college van VRT-hoofdredacteuren is er nu toch één vrouw. “Het is een begin, zoiets heeft z’n tijd nodig,” zegt Wim Willems.

MEEST RECENT