Bevrijding van Betancourt gebeurde in Rambo-stijl

Bevrijding van Betancourt gebeurde in Rambo-stijl

Bevrijding van Betancourt gebeurde in Rambo-stijl

Print
Het is een droomscenario voor Hollywood. Een buitgenomen laptop leverde de informatie over de verblijfplaats van Ingrid Betancourt. Na een maandenlange bijzonder goed geplande bevrijdingsactie zijn Betancourt en veertien andere gijzelaars uit de klauwen van de FARC-rebellen gered. Betancourt zit nu, samen met haar familie en de Franse minister van Buitenlandse Zaken, op het vliegtuig naar Frankrijk.

Hoewel Colombiaanse legerwoordvoerders beweerden dat men onmogelijk de bewegingen van de rebellen in de jungle per satelliet kon volgen, maakten ze toch gebruik van de meest geavanceerde Amerikaanse technieken om de gijzelaars en hun bewakers te traceren. Amerikaanse vliegtuigen voerden bovendien 3.600 verkenningsvluchten uit en de Verenigde Staten besteedden maar liefst 250 miljoen dollar.

Een bevrijdingsactie leek lange tijd uitgesloten, om het leven van de gevangenen niet in het gedrang te brengen. De Colombiaanse regering volgde een andere strategie: ze liet infiltranten doordringen tot de top van rebellenbeweging, het zogenaamde secretariaat.

Begin maart leverde een informant een tip over de verblijfplaats van Raul Reyes, de nummer twee van de FARC.

Geheime informatie te grabbel

Bij de raid op diens bolwerk in het buurland Ecuador legden de inlichtingendiensten beslag op de laptop van Reyes die omkwam bij de aanval. Op die laptop stond alle geheime informatie van de FARC: de geheime strategie, interne correspondentie, schuilplaatsen en internationale contacten.

De voorbije weken slaagde de politie erin de boodschappen van de rebellen te trukeren. Zo gaf ze het bevel om de in drie aparte groepen gijzelaars samen te brengen.

Uiteindelijk moesten die gevangenen naar de nieuwe chef Alfonso Cano gebracht worden. Het leger verfde een helikopter wit en stelde het voor alsof het een toestel van een hulporganisatie was. Zodra de helikopter met de gijzelaars in de lucht was, overmeesterden meegevolgen ‘special forces’ de rebellen.

"Helikopter viel haast uit de lucht"

De gijzelaars waren zo opgetogen dat “de helikopter haast uit de lucht viel”, zei Betancourt. De geslaagde operatie is een grote overwinning voor Colombiaanse president Alvaro Uribe die van de strijd tegen de FARC zijn levenswerk heeft gemaakt.

Voor FARC luidde de actie wellicht het begin van het einde in. De revolutionaire beweging, die een flinke bijverdienste in de drugshandel had, is totaal versplinterd en onthoofd. Wat er met de 700 resterende gijzelaars moet gebeuren, is een ander verhaal.

MEEST RECENT