Pater in Lourdes verdacht van verduistering giften

Pater in Lourdes verdacht van verduistering giften

Pater in Lourdes verdacht van verduistering giften

Print
Pater Raymond Zambelli (65), rector van de heiligdommen in het Franse bedevaartsoord Lourdes, zou giften van vrome pelgrims naar zijn eigen bankrekening hebben versluisd. Het gerecht is een onderzoek gestart.

De zaak is delicaat, omdat de paus in september een bezoek brengt aan Lourdes. Volgens sommige bronnen zou het gerecht daarom talmen met de ondervraging van de rector.

Pater Zambelli zelf ontkent dat hij geld heeft verduisterd. De grote som op zijn bankrekening zou te danken zijn aan goede beleggingen met het geld van giften aan hem persoonlijk. De priester neemt ook geen ontslag.

427.000 euro

Volgens het Franse blad Le Canard Enchainé ontdekte de fiscus al op 5 juni een bedrag van 427.000 euro op de rekening van de pater, die per jaar slechts 8.700 euro verdient.
Zijn eigen uitleg over de herkomst van dit hoge bedrag: “De fondsen komen gedeeltelijk van een zeer vroom persoon die een priester wenst te steunen. Daarnaast kreeg ik ongeveer 20.000 euro per jaar aan persoonlijke giften sinds mijn aankomst in Lourdes. Al dat geld heb ik gunstig belegd.”

Paus

Raymond Zambelli werd op 5 mei 2003 als rector van de heiligdommen benoemd en op 18 juni van dit jaar officieel geïnstalleerd als beheerder van het secretariaat-generaal en de schatkist. Normaal gezien zou de ‘penningmeester’ op 13 september de paus verwelkomen voor de viering van het 150-jarig bestaan van het bedevaartsoord Lourdes, dat jaarlijks ruim 6 miljoen pelgrims aantrekt.

Volgens een uitgelekte nota zou de procureur-generaal aan de Franse minister van Justitie gevraagd hebben het onderzoek te verdagen tot na die datum.

MEEST RECENT