"Ik weet al in welke broekspijp hij hangt"

Ik weet al in welke broekspijp hij hangt

"Ik weet al in welke broekspijp hij hangt"

Print
Het klassieke festivalbeeld van pint in de ene hand en hamburger in de andere krijgt deuken. Wie zichzelf dit jaar culinair wilde verwennen kon immers - helemaal achteraan weliswaar - terecht om verse oesters te slurpen en mosselen te schrokken inclusief een wit wijntje of een glaasje sprankelende cava. Om het lekker en gezond te houden was er vanaf dit jaar ook de ecosmos. Puur natuur.

Bart (44) en zoon Mats (12 - eerste maal Werchter) laten de mosselen zich smaken. “Da’s eens wat anders dat de gebruikelijke junkfood die je hier normaal eet,” zegt een tevreden Bart.
“Vanochtend nog gekeken hoeveel de mosselen kosten: zes euro per kilo. Hier betaal je vijf bonnen (vijf euro) voor 300 gram. Niet slecht. En vooral: ze zijn lekker. Het zijn bovendien verse en echte Zeeuwse: ik heb de verpakking gecheckt.”

Mathieu Devrieze die in sjieke koksoutfit achter de toog staat, heeft (voorlopig) een 1500 tal oesters ingeslagen en zo’n 600 kilo mosselen ter beschikking. “En we bestellen bij als dat nodig is zodat alles vers blijft. Dit is ook een test: kijken of dit werkt.”

Decadent

Zegt ie wat: is het een succes? “Nog wat vroeg om te zeggen, maar opvallend veel Britten bestellen oesters. Een jong koppel zei tegen me dat ze het maar decadent vonden op een festival, oesters en cava. Ik merk totnogtoe alvast dat het meer de dertigers zijn die ze komen eten. Gezond is het in ieder geval.”

Bart uit Rotterdam heeft net een portie oesters opgeslurpt. “De eerste maal dat ik oesters eet. Best wel lekker. Leuk om eens uit te proberen, zeker in deze setting waar je dat toch niet meteen verwacht.”

Kosten voor een bordje oesters (zes stuks): 8 euro. Mooi meegenomen: je wordt er geil van, zo wil de legende. Voelt Bart al iets? “Laten we zeggen dat ik nu al weet in welke broekspijp hij hangt.”

Gezonde smos

Ook nieuw dit jaar: de ecosmos (4 eetbonnen). Met bruin brood, groentjes en kaas. Het verschil met een gewone smos is dat alle ingrediënten biologisch geteeld werden. “Mensen vragen er wel naar en ze zijn meer geliefd dat de gewone smossen,” zeggen de jonge verkopers die ook bananen, verse pastasalades en potjes met vers fruit aanbieden. “Te veel hamburgers is ook maar niks: zo’n smos is eens een frisse afwisseling. Zeker als het warm wordt.” Laat die zon maar komen.

Nu in het nieuws