Nederlander woont al 55 jaar in België, moet taaltest afleggen

Nederlander woont al 55 jaar in België, moet taaltest afleggen

Nederlander woont al 55 jaar in België, moet taaltest afleggen

Print
Louis Hinssen wil een sociale woning huren in Houthalen. Daarvoor moet hij eerst een taaltest Nederlands afleggen, schrijft de Vlaamse Wooncode voor.
BR>

Alleen: Hinssen is een Nederlander die al 55 jaar in ons land woont. “Ik begrijp er helemaal niks van”, moppert hij. “Ik ben bijna 83 en nu gaan ze ineens checken of ik wel Nederlands kan?”

Louis Hinssen is weduwnaar sinds 6 december 2007. “Een wrang sinterklaascadeau”, zucht hij. Na de dood van zijn vrouw begon de gepensioneerde monteur uit te kijken naar een ander onderkomen in zijn thuisbasis Houthalen. Omdat hij in aanmerking kwam voor een sociale huurwoning, belandde hij op de wachtlijst van huisvestingsmaatschappij Kempisch Tehuis.

Afgelopen week werd Louis per brief opgeroepen voor een taaltest Nederlands. “Ik heb net met de juf gebeld. Op 24 juli om 14 uur moet ik m’n proef afleggen in de oude mijngebouwen in Houthalen”, vertelt hij in keurig Nederlands. Hinssen begrijpt er niks van. Hij woont sinds 1953 in België. “Ik heb op verschillende plaatsen gewoond, onder andere in Tienen/Tirlemont. Nog nooit heb ik moeten bewijzen dat ik Nederlands kan spreken. Nu ik bijna 83 ben, gaan ze me testen. Ongelooflijk.”

.

Nu in het nieuws