Leterme merkt zelfs vooruitgang in gesprekken

Leterme merkt zelfs vooruitgang in gesprekken

Leterme merkt zelfs vooruitgang in gesprekken

Print
Premier Yves Leterme ontkent dat de communautaire onderhandelingen in een impasse zitten. "Er is zelfs enige vooruitgang merkbaar", gaf hij na de ministerraad aan de journalisten mee. Op een CD&V-N-VA fractievergadering klonk hij gisteren pessimistischer.

De eerste minister vindt dat zijn woorden verkeerd werden geïnterpreteerd. "Ik ben realistisch", legt hij nu uit. "Voor wie nog met het hoofd in de wolken loopt, is dat misschien pessimistisch."

Fractievergadering

"Hou rekening met een mislukking", Dat zei Leterme gisteren op de fractievergadering van CD&V/ N-VA. Het was de eerste keer dat de eerste minister zich zo pessimistisch uitlaat over de onderhandelingen rond een nieuwe staatshervorming en Brussel-Halle-Vilvoorde, die op 15 juli afgerond moeten zijn.

"Geen plan B"

“De voorstellen die zij over B-H-V, de overheveling van bevoegdheden en de financieringswet doen, zijn om te lachen”, zei iemand. “Dat moet ophouden. Wij laten ons niet meer beledigen.” Dat sloeg onder andere op een uithaal van Joëlle Milquet naar collega Annemie Turtelboom. “Wat kom jij hier doen, zou je niet beter naar je hongerstakers gaan”, sneerde ze.

Yves Leterme liet zich ontvallen “niet goed te worden van de sfeer”. De vraag is of hij 15 juli gaat halen. “Als het niet vlug beter wordt, is het misschien binnen een paar dagen gedaan”, zei een Vlaamse onderhandelaar. Wat er dan moet gebeuren? “Er is geen Plan B.”

MEEST RECENT