Mosselzaad uit Vlaanderen te koop

Mosselzaad uit Vlaanderen te koop

Mosselzaad uit Vlaanderen te koop

Print
Het zal er niet eenvoudiger op worden. Rond 15 juli worden in de vismijn van Nieuwpoort de eerste Vlaamse mosselen geveild. Waar ze daarna te koop zullen zijn, hangt af van wie ze opkoopt.

“We verwachten een oogst tussen de 50 en 70 ton”, zegt Ivan Victor, voorzitter van de Stichting Duurzame Visserijontwikkeling die met Vlaams en Europees geld twee jaar geleden een mosselproject is gestart in Nieuwpoort.

“De oogst zal tien keer groter zijn dan vorig jaar. Toen hebben we de 5 ton mosselen gewoon weggegeven. Onze doelstelling is om over enkele jaren aan een mosseloogst van 10.000 ton te komen, een derde van het huidig aantal Zeeuwse mosselen. Vanaf dan zoeken we privépartners om onze mosselboeien te commercialiseren.”

Meer vruchtvlees

Volgens Victor zijn de Vlaamse mosselen qua grootte te vergelijken met de grootste Zeeuwse exemplaren. Ook de prijs zal vergelijkbaar zijn. Hoewel hij verwacht dat opkopers iets meer zullen bieden voor Vlaamse mosselen.

“Het zijn hangcultuurmosselen”, zegt hij. “Er zit geen zand in, hun kleur is mooier en ze bevatten 20% meer vruchtvlees dan de Zeeuwse. Omdat een hangcultuurmossel niet op de bodem ligt - waar zij zich moet verdedigen tegen allerlei indringers - is haar schelp veel dunner en minder zwaar."

"Wie probleemloos 1 kilo Zeeuwse mosselen kan verorberen, krijgt het met 1 kilo Vlaamse knap lastig.” En er is nog meer goed nieuws.

Omdat slechts 10% van het zaad dat de mosselen afstoten, nodig is om de hangcultuurmosselen te laten groeien, is er veel Vlaams mosselzaad over. “De Nederlanders zijn vragende partij”, zegt Victor. Dus komen er binnenkort Zeeuwse mosselen met Vlaams mosselzaad. Lekker met Belgische frieten.

Lees ook: Zeeuwse mosselen moeten met Zeeland te maken hebben