"Olympische Spelen worden Peking fataal"

China verwacht veel van de Olympische Spelen, maar niet dat het de toekomst van de stad in gevaar brengt. Toch waarschuwen critici dat de Spelen de teloorgang van de stad versnellen, omdat ze de watercrisis in de stad in een stroomversnelling brengen.

wverhaert

Als de Spelen op 8 augustus starten, zal er van een watercrisis weinig te merken zijn. In de hele stad zijn nieuwe fonteinen en waterpartijen gebouwd. Maar de werkelijkheid ziet er minder mooi uit. De roeiwedstrijden worden gehouden op een uitgedroogde rivier die opnieuw tot leven is gewekt met water uit een naburige rivier dat via een dertien kilometer lange pijpleiding afgeleid is.

De tweehonderd rivieren en beken in Peking drogen langzaam op en de reservoirs zijn bijna leeg, blijkt uit een rapport van de Canadese onderzoeksorganisatie Probe International. Meer dan twee derde van de watervoorziening in de stad komt van grondwater dat op een kilometer diepte opgepompt moet worden. De auteurs van het rapport benadrukken dat de Chinese overheid de informatie over de watercrisis top secret houdt.

'Groene Spelen'

De prominente onderzoeksjournaliste Dai Qing hekelt de voortdurende expansiedrift van de Chinese overheid. “Zogenaamde ‘Groene Spelen’ organiseren in een stad met een enorm tekort aan water, is tegenstrijdig”, zegt ze. “Jammer genoeg beseffen de overheid en de inwoners niet hoe ernstig de watercrisis in deze stad is.”

Ook volgens Grainne Ryder van Probe International wist de overheid in Peking al goed dat de stad de waterbehoefte van Olympische Spelen niet zou kunnen dragen. “De crisis begint en eindigt niet met de Spelen”, zegt ze. “Maar die Spelen versnellen het probleem wel”.

Bron: IPS

Meer sportnieuws