Yves Leterme schakelt over op werkgroepen

Eerste minister Yves Leterme heeft gisteren, na een snipperdag, de communautaire vergaderingen hervat. Over een wijziging van de Financieringswet is een groep van technici aan het werk gezet.

ssimons

Dat kan erop wijzen dat de voorstellen en tegenvoorstellen in een dusdanige fase zijn geraakt dat besprekingen ten gronde kunnen worden aangevat. Voor de andere onderdelen van de staatshervorming zijn ook subgroepen aan het werk gezet: arbeidsmarkt, gezondheidsbeleid en justitie.

Zo vond gisteren op het kabinet van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx een vergadering plaats over de communautarisering (van delen) van het gezondheidsbeleid. Die werkgroepen zijn samengesteld uit politici en technici.

Volgens bronnen dicht bij de premier spreekt Yves Leterme van ”working progress”, van vooruitgang dus, en blijft hij optimistisch. Ook de budgetcontrole 2007 en de meerjarenbegroting - sociaaleconomische beslissingen met een grote budgettaire impact tot in 2011 - gaan ondertussen verder. Voor Leterme blijft 15 juli de streefdatum.

B-H-V

De zwaarste klus wordt ongetwijfeld Brussel-Halle-Vilvoorde. ”Maar de vaststelling dat alle partijen bereid blijven verder te praten, duidt er wellicht op dat ook in dit dossier progressie zit. Een paar weken geleden werden alle voorstellen zonder meer van tafel geveegd. Nu discussieert men tenminste al. Een positief teken”, besluit onze bron.

MEER OVER Yves Leterme