Cannabis toegelaten, tabak verboden

Cannabis toegelaten, tabak verboden

Cannabis toegelaten, tabak verboden

Print
In Nederland geldt er sinds dinsdag een rookverbod in cafés. En ook in coffeeshops is tabak verboden. Gevolg daarvan is dat de klanten er voortaan pure marihuana blowen. “Met een hoger risico op hallucinaties als gevolg“, zegt toxicoloog Jan Tytgat.

Het tabaksverbod in Nederland valt bij de eigenaars van coffeeshops niet in goede aarde. Ze mogen alleen nog joints met tabak aanbieden als die worden opgerookt in een aparte kamer. Maar het probleem is dat de meeste van hen niet beschikken over een budget om hun zaak van de ene dag op de andere te verbouwen.

Een andere oplossing is het aanbieden van joints zonder tabak, dus met pure marihuana. Die mogen nog wel in de coffeeshop gerookt worden. Maar zij die daar geen onweerstaanbare behoefte aan hebben, blijven er beter af. “Pure joints zijn heel slecht voor de longen“, zegt Jan Tytgat, toxicoloog van de K.U.Leuven.

“De rook ervan is een stuk kankerverwekkender dan die van een gewone nicotinesigaret. Daarbij komt nog dat het effect van deze joints een stuk sterker is. ’Geoefende’ blowers zullen er zonder twijfel van genieten. Maar zij die er minder aan gewend zijn, kunnen er een paar uur mee van de wereld zijn. Met flinke hallucinaties erbovenop.”

Nu in het nieuws