Oppositie tegen premie voor restauratie pastorie

Print
Boechout - De oppositie in Boechout gaat klacht indienen tegen de beslissing van de gemeenteraad om een restauratiepremie van 50.000 euro toe te kennen aan de uitbaters van het nieuwe restaurant in de oude pastorie van Vremde. Het restaurant De Pastoor van Vremd opende vorige week zijn deuren.

Probleem is dat de uitbaters van het restaurant geen officieel restauratiedossier bij Monumenten en Landschappen hebben ingediend, wegens te omslachtig en te duur. “Als ze dat wel hadden gedaan, hadden ze wel recht op een subsidie van het Vlaams Gewest, van de provincie en van de gemeente. Nu kunnen ze geen aanspraak maken op een subsidie en toch geef je ze”, zei Fred Entbrouxk (Team Boechout-Vremde) tijdens de gemeenteraad tegen burgemeester Koen T’Sijen. “50.000 euro van de gemeentekas gaat zomaar naar een privépersoon, voor een privébouwdossier,dat is ongehoord.”

Historische waarde

Burgemeester Koen T’Sijen (Vl.Pro) gaf in de gemeenteraad een uitvoerige motivering voor de toekenning van de restauratiepremie. Hij wees op de historische en architecturale waarde van de oude pastorie die dankzij het initiatief van de bvba De Vremdse Pastorie gered wordt van de sloop.

“Bovendien komt de oude pastorie niet in privéhanden, maar blijft het gebouw eigendom van de kerkfabriek waarover de gemeente de toezichthoudende overheid is. En in Vremde heerst veel enthousiasme voor dit project. Dat bleek uit de ruime opkomst bij de opening van het restaurant.”

Tuin

Als tegenprestatie voor de subsidie stelt de uitbater van het restaurant de zalen en de tuin van de pastorie ter beschikking van het gemeentebestuur, op voorwaarde dat er vooraf gereserveerd wordt en met een maximum van één zaaltje per dag. Er is ook overeengekomen dat de zolder van de pastorie in de toekomst wordt ingericht als polyvalente vergaderzaal.

De meerderheidsfracties van de gemeenteraad stemden voor de toekenning van de premie. De oppositie stemde tegen. Entbrouxk kondigde aan een klacht in te dienen tegen de raadsbeslissing.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio