Stekene koopt Zomerhuis

De gemeenteraad van Stekene heeft dinsdagavond de principebeslissing goedgekeurd om het recreatiedomein Het Zomerhuis aan te kopen. De eigenaar is bereid om het domein van 3,5 hectare voor 675.000 euro van de hand te doen.

Al bij de start van de nieuwe bestuursperiode maakten de coalitiepartners Gemeentebelangen (GeBe) en CD&V duidelijk dat zij werk wilden maken van de aankoop van Het Zomerhuis. “De voorbije weken kwam het dossier in een stroomversnelling”, legt burgemeester Stany De Rechter (GeBe) uit. “Daarop besloot het schepencollege maandag om over te gaan tot de aankoop. We beslisten tegelijk om het punt bij hoogdringendheid op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. Bedoeling is dat we de aankoopprocedure snel kunnen opstarten. We willen Het Zomerhuis in het najaar verwerven. De tennisclub die vrijdag zijn nieuwe accommodatie inwijdt en de boogschutters die er al langer in zitten, kunnen blijven.”

Brok nostalgie

Volgens De Rechter is Het Zomerhuis voor vele Stekenaars een stuk lokaal erfgoed, een brok nostalgie. Daarom worden enkele karakteristieke trekken misschien bewaard. “Als het bouwtechnisch verantwoord is, kan het centrale gebouw onderdak worden voor het landbouwmuseum. We hebben altijd gesteld dat het nooit de bedoeling zou zijn om het openluchtzwembad in ere te herstellen. Het zou wel door waterpartijen vervangen kunnen worden”, zegt de burgemeester.

Voorts denkt hij aan een kinderboerderij. Aan de drukbereden spoorzate kan een toeristisch infopunt ingeplant worden. De aanleg van een ijsring in de winter, de organisatie van plattelandsklassen en de oprichting van een jeugdherberg sluit Stany De Rechter evenmin uit.

Landbouw- en vlasmuseum

Ook schepen van Toerisme Johan Koppen (CD&V) is opgetogen met de definitieve koers in het dossier. “Het komt er nu op aan mede-investeerders te vinden voor de inrichting van het domein”, verklaart hij. “Zodra we eigenaar zijn van Het Zomerhuis kan er duidelijkheid komen over de nieuwe inplanting voor het landbouw- en vlasmuseum. We moeten er wel over waken dat nostalgie ons geen dingen in stand laat houden die uiteindelijk gevaarlijk kunnen zijn.”

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio