Zimbabwaanse oppositieleider trekt zich terug wegens terreur

Zimbabwaanse oppositieleider trekt zich terug wegens terreur

Zimbabwaanse oppositieleider trekt zich terug wegens terreur

Print
De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft zich zondag nog teruggetrokken uit de race om het presidentschap. Hij wil naar eigen zeggen het leven van zijn kiezers niet langer op het spel zetten.

Zondag was er een grote bijeenkomst van de oppositiepartij MDC in de hoofdstad Harare, maar die werd verstoord door militanten van regeringspartij Zanu-PF. Op weg naar de meeting werden oppositieleden onder meer met stokken geslagen. Tsvangirai ziet het daarom niet meer zitten te vechten tegen de gevestigde orde.

Parodie

"Gebeurtenissen zoals vandaag laten niet toe om geloofwaardige verkiezingen te houden", legde Tsvangirai uit. "Wij zullen niet langer deelnemen aan deze verkiezingen die een parodie zijn en bezoedeld zijn met geweld en illegaliteit."

Mugabe

Nu vrijdag staat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gepland. President Robert Mugabe gaf al eerder te kennen dat hij de macht niet wil afstaan. Omdat de 83-jarige Mugabe het land economisch naar een dieptepunt leidde, heeft de bevolking bij de presidentsverkiezingen voor Tsvangirai gekozen. Volgens officiële cijfers haalde die echter geen absolute meerderheid, al wordt dat door de oppositie fel betwist.

Sindsdien worden aanhangers van de oppositie geïntimiteerd en vervolgd. Tsvangirai hoopt waarschijnlijk dat met zijn beslissing een einde komt aan de terreur. Hij roept de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie op om in te grijpen.

MEEST RECENT