Koperen zon blinkt boven Antwerpen

Koperen zon blinkt boven Antwerpen

Koperen zon blinkt boven Antwerpen

Print
Antwerpen - De koepel van het Centraal Station in Antwerpen blinkt als nooit tevoren en ook het interieur van de gigantische constructie is volledig gerenoveerd. Zaterdag 21 juni kan het grote publiek het resultaat komen bekijken en wordt er een licht- en hoogtespektakel gehouden in de opgefriste koepel.

Bijna 8 jaar bleef de binnenkant van de koepel in het stationsgebouw aan het Koningin Astridplein verborgen voor het publiek. De reden is een grondige restauratie, waardoor de binnenkoepel er opnieuw uitziet zoals dat in 1905 het geval was. ”We hebben al het vuil verwijderd en de binnenkoepel geschilderd in de originele kleuren van ruim 100 jaar geleden”, zegt de woordvoerder van de NMBS-Holding, Paul Van Aelst.

Ook de buitenkant van de koepel is bijna volledig opgeknapt en schittert nu al van ver in de zon. ”Om de buitenkoepel te bekleden, wordt 850 m² koper gebruikt. Om de kroonlijsten en torens op het dak te bekleden hebben we nog eens 1300 m² lood nodig. Dat zijn twee voetbalvelden”, zegt Paul Van Aelst.

Een attentie

De gerestaureerde stationskoepel wordt vrijdagmiddag ingehuldigd. Wie dan de trein neemt, kan dus al een glimp van het interieur opvangen. Zaterdag 21 juni is er een evenement voor het grote publiek. ”Om 14 en om 15u is er een lichten hoogtespektakel in de koepel en van 10 tot 17u is er animatie in het station. We geven de bezoekers ook een attentie ter gelegenheid van de restauratie”, licht Paul Van Aelst toe.

De restauratie van de koepel is onderdeel van een grote opknapbeurt van het stationsgebouw. Die volgt op de aanleg van de nieuwe noord-zuidverbinding en de heraanleg van het Koningin Astridplein. Een klus die alles bij elkaar negen jaar heeft geduurd. De werken aan het stationsgebouw zullen in de zomer van 2009 afgerond zijn.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio