Lofts kunnen instorten

Projectontwikkelaar GD Invest zit serieus in de rats met een Mechels project. Bij de renovatie van de oude magazijnen van Huyghebaert tot lofts is aan het licht gekomen dat er mogelijk problemen zijn met de stabiliteit.

Investeerders kochten de gebouwen aan de Stadsheimelijkheid eind 2002. Op het pleintje in de Sint-Katelijnestraat moest een exclusief loftdorp verrijzen met 35 woongelegenheden. Vijf jaar later zijn elf lofts afgewerkt. “Met die woningen is alles in orde”, zegt bouwpromotor Dan Klaiman.

Maar voor bouwblokken B en C, die nog eens 24 lofts moeten huisvesten, is het andere koek. “Wij zitten inderdaad met een groot probleem”, stelt Klaiman. Hij bevestigt dat er grote onduidelijkheid is over de stabiliteit van het complex. “Tijdens de verbouwing hebben wij meer dan negentig palen in de grond gestopt voor de fundering. Maar niemand kan ons garanderen of de stabiliteit daarmee verzekerd is. Niemand wil er de verantwoordelijkheid voor opnemen: de architect niet, de ingenieurs niet en wij niet”, vertelt Klaiman.

Vlietjes

Op de plek waar vandaag de gebouwen staan, liepen ooit vlietjes. Bovendien staat de Mechelse ondergronds bekend als erg moerasachtig. “Als wij de fundering op haar degelijkheid willen controleren, moeten we vijf meter water wegpompen. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat huizen in de buurt barsten of instorten. Als wij toch het risico nemen om zonder inspectie van de fundering door te zetten, kunnen de lofts instorten. In dat geval zitten wij straks allemaal in de cel”, aldus Klaiman.

Om het project uit het slop te halen, ziet hij maar een oplossing. “Wij hebben al een jaar vertraging opgelopen. Volgens ons is de enige optie de gebouwen afbreken. Wij gaan met de bouwdienst van de stad onderhandelen over een nieuwbouwproject. Daarvoor hebben wij natuurlijk een andere bouwvergunning nodig. Wij hopen dat wij die over enkele maanden hebben”, aldus de projectontwikkelaar.

De meeste kandidaat-kopers hebben inmiddels hun optie op de lofts laten vallen. “Wij hebben open kaart gespeeld met de mensen. Iedereen werd ingelicht over de stand vanzaken. Aan interesse was er geen gebrek. Wij hadden 35 lofts in de aanbieding, maar wij hadden er makkelijk honderd kunnen verkopen”, besluit Dan Klaiman.

Sven VAN HAEZENDONCK

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio