Frieten zijn nu officieel kankerverwekkend

Onderzoek door de universiteit van Maastricht heeft eerdere vermoedens bevestigd: een chemische stof in frieten en chips verhoogt het risico op kanker. Nierkanker meer bepaald. Eerder was al aangetoond dat die stof bij vrouwen na de menopauze het risico op eierstokkanker en endometriumkanker verhoogt.

ghouben

Acrylamide is de naam van de boosdoener. Die stof wordt gevormd bij het bakken of frituren van aardappelen. Frieten, chips maar ook aardappelen in de pan bevatten dus acrylamide. Acrylamide wordt ook gebruikt bij de aanmaak van plastics en cosmetica en zit in sigarettenrook.

120.000 mensen

Het Nederlandse onderzoek is tot deze bevinding gekomen na observatie van 120.000 mensen tussen 55 en 70 jaar. Over een periode van 13 jaar werden de gevallen van nier-, prostaat- en blaaskanker vergeleken. Er geen is geen verband tussen de opname van acrylamide en blaas- en prostaatkanker, maar wel met nierkanker. Bij de groep die het meeste acrylamide binnenkreeg, lag de kans op nierkanker bijna 60% zo hoog. Vooral in combinatie met roken is er sprake van een verhoogd risico.